Neverovatne razlike između polova: Zašto muškarci imaju velike noseve a žene bore

Podelite:

Svi znamo da su muškarci i žene veoma različiti. Građa i fizičke odlike polova su očigledni, ali postoji još mnogo malih razlika između polova. Saznajte koje odlike polova su drugačije i kako se one odražavaju na zdravlje?

1) KO BOLJE VIDI BOJE?

ociŽene bolje razlikuju fine nijanse, jer njihove oči imaju bolje gene za razlikovanje boja nego oči muškaraca.

Ovi geni im pomažu da uoče najmanje nijanse jedne boje. Oni se nalaze u X hromozomima – genetičkom kodu koji određuje pol. Muškarci imaju jedan X hromozom, a žene dva i zbog toga bolje razlikuju boje.

Zbog toga što imaju manje ovih gena, muškarci imaju veću šansu da obole od daltonizma, dok žene u slučaju jednog oštećenog gena imaju drugi koji će ga nadomestiti. Otprilike osam od 100 muškaraca i jedna od 100 žena oboljevaju od daltonizma.

2) ČIJE KOSTI SU JAČE?

Muški skelet je obično veći, ali, iako je ženska karlica obično manja, otvor između karličnih kostiju je

najčešće veći nego kod muškaraca, jer kroz njega treba da prođe beba. Kora ili spoljašnji sloj kostiju

generlano je deblji kod muškaraca nego kod žena, pa su muškarci manje skloni prelomima ako padnu. Ženske kosti postaju još tanje nakon menopauze, jer tada prestaje zaštitno dejstvo estrogena.

 

3) MUŠKARCIMA JE POTREBAN VEĆI NOS

nos

 

Muškarci uglavnom imaju više mišićne mase, koja zahteva više kiseonika kako bi mišićno tkivo raslo i održavalo se.

 

Zahvaljujući većem nosu, više kiseonika može da se udahne i transportuje putem krvi do mišića.

Razlika u veličini nosa postaje uočljiva oko 11. godine, kada muškarci stiču više mišića, a žene više masti.

4) VEĆE JETRE SE BOLJE NOSE SA ALKOHOLOM

Ženska jetra, koja je manja od muške, radi savršeno dobro, dok se alkohol ne umeša. Ženske jetre imaju niži nivo enzima koji se naziva dehidrogenaza, a koji je potreban kako bi se alkohol u telu razgradio. Zbog toga ženska jetra razgrađuje manje alkohola, pa veliki deo alkohola završava u krvotoku. Zato se žene brže opijaju.

5) ŽENSKO SRCE JE PROBLEMATIČNO

zensko-srce1

Žene koje pate od atrijalne fibrilacije (neredovni srčani ritam, „preskakanje“ srca) pod većim su rizikom od infarkta nego muškarci.

Inače je infarkt češći kod žena nego kod muškaraca – možda zbog toga što su one sklonije visokom krvnom pritisku nakon menopauze (kada estrogen prestaje da ih štiti), a visoki krvni pritisak je jedan od uzroka infarkta. Ženske arterije mogu da budu manje od muških, što može da im stvara probleme kad zađu u godine. Ako žene puše, još veći je rizik da se arterije zapuše, jer su, inače, uske.

6) PROBLEMATIČNA SU I DUGA CREVA

Iako su žene sitnije od muškaraca, njihova creva su iste veličine. To pomaže telu da tokom trudnoće

upije više tečnosti. Ali su zbog toga žene sklonije nadimanju. Žene zbog toga manje jedu, jer su brže site. I to ne samo zbog toga što imaju manji želudac, nego i zato što imaju osetljiviji nerv u stomaku koji brže obaveštava mozak da su site.

7) ČIJA PLUĆA VIŠE RADE?

Kapacitet ženskih pluća je manji od muškog za otprilike 30 odsto. Ženski plućni mišići više rade jer su im pluća manja a disajni putevi uži, zbog čega one češće gube dah nakon vežbanja.

8) ZAŠTO ŽENE MOGU DA URADE ŠPAGU?

 

zena

Žene imaju labavije ligamente nego muškarci, najverovatnije zbog toga da bi karlica lakše mogla da se raširi tokom porođaja.

Ligamneti povezuju kosti i treba da budu zategnuti kako bi ograničili pokretljivost. Labaviji ligamenti znače da su žene „rastegljivije“, pa zbog toga lakše rade špagu, između ostalog.

Ali ovo može biti i hendikep, jer su žene zbog toga podložnije povredama zglobova.

9) I ZAŠTO SVAKI ČAS IDU U TOALET?

Veličina bešike je usklađena sa veličinom tela. Ono što se razlikuje kod muškaraca i žena je veličina

mokraćne cevi. Ona je kod žena duga oko 3 centimetra, dok kod muškaraca može biti duga i do 20 centimetara. Zbog toga su žene podložnije urinarnim infekcijama, jer bakterija lakše prolazi.

 10) PIVSKI STOMAK I DEBELI KUKOVI

zena

Žene se lakše goje – muškarci imaju više mišićne mase, što znači da lakše sagorevaju kalorije. Zbog toga muškarci koji su iste težine kao neke žene mogu uneti 300 kalorija više u toku dana, a da se ne ugoje.

Muškarci se uglavnom goje u predelu stomaka, dok žene skladište mast u oblasti butina i kukova.

Mast u oblasti stomaka povezuje se sa većim rizikom od dijabetesa, srčanih bolesti i visokim nivoom holesterola. Sa druge strane, mast u oblasti kukova nema takvo dejstvo – čak može i štititi od srčanih bolesti. Prednost je i to što su žene bolje zaštićene od hladnoće.

11) KAKO SE ŽENSKI GLAS MENJA

Muškarci imaju dublji glas, jer su njihove glasne žice duže i deblje. Ova razlika se poništava nakon menopauze kada manjak estrogena može da izazove oticanje glasnih žica, zbog čega ženski glas zvuči dublje.

12) ŽENE IMAJU TANJU KOŽU

 

bore

Zbog tako tanke kože i zbog gubitka kolagena tokom godina, one imaju više bora.

Muškarci imaju gušći kolagen i zbog toga dugo mogu izgledati mladoliko.

 

13) ALI SU MANJE SKLONE BOLESTIMA

 

Pretpostavljam se da žene imaju aktivniji imuni sistem. U eksperimentu u kome je proučavano zdravlje muškog i ženskog miša, otkriveno je da su ženke miša spremnije za borbu sa infekcijom i da nakon infekcije manje osećaju njene posledice. Pretpostavlja se da su ženke miša najverovatnije imale dva puta više belih krvnih zranaca, koja se bore sa infekcijom i delotvorna su u borbi sa bakterijama.

Zbog toga se veruje da su žene manje podložne autoimunim bolestima kao što je reumatoidni artrirtis, prilikom koga imuni sistem napada telesno tkivo. Jedno istraživanje je pokazalo i da ženski imuni sistem sporije stari, a to bi mogao biti razlog zbog kojeg žene duže žive.

Izvor: Zena Blic

Podeljeno