Nije do nas: Gen je kriv zato što volimo slatkiše!

Podelite:

Kanadski naučnici su kod devojčica otkrili gen koji sladoled i slatkiše čini neodoljivim. Genetska struktura je glavni krivac ogromne želje za šećerom. Ovo otkriće može značajno da doprinese sprečavanju gojaznosti.

 Dobra strana ovog istraživanja je to što slatkiši pružaju neverovatno uživanje, a loša, naravno, to što to donosi suvišne kilograme.

 Kako su istakli ovi naučnici, gojaznost ima jasne uzročnike, tu spadaju genetske predispozicije, stres i uticaji okoline. 

 Otkrivena je varijacija u genima koja presudno utiče na proizvodnju hormona zadovoljstva, dopamina. Istraživanje su vodili profesor Majkl Minej sa Univerziteta „MekDžil“ u Montrealu i njegov tim. 

 Učestvovalo je 150 dece uzrasta od četiri godine. Njihove mame, koje su bile deo druge studije o postporođajnoj depresiji, žalile su na loše prehrambene navike njihovih mališana.  

 U najvećem broju  varijacija gena, koja kalorične slatkiše čini najukusnijim namirnicama, zabeležena je kod devojčica.

 Prema rečima doktora Mineja zbog toge gena četvorogodišnje devojčice dostižu težinu karakterističnu za šestogodišnjake.

 – Naš sledeći korak je da se izvdoje ugrožena deca i da se gojaznost spreči u najranijoj fazi – rekao je on.

Izvor: Zena Blic

Podeljeno