Nije istina da su slanina, čvarci i masna prasetina štetni za zdravlje!

Foto-ilustracija: Flickr/jeffreyw
Podelite:

Već 40 godina savetuje nam se da ne jedemo masno jer time rizikujemo da obolimo od srčanih bolesti, međutim, otkriveno je da to ipak nije tačno! Masna hrana životinjskog porekla ipak nije štetna za naše zdravlje!

Početkom 1977. godine, objavljeno je istraživanje zbog kojeg je milionima ljudi već 40 godina savetovano da smanje unos zasićenih masti na ispod 30 odsto dnevnog unosa hrane. Međutim, pokazalo se da to istraživanje, pa i saveti koji iz njega proizilaze, nisu opravdani.

Novo istraživanje je otkrilo da ne postoji povezanost između povećanog unosa masti i povećanog rizika od razvoja srčanih oboljenja, kao što se mislilo do sada, a sve na temelju pomenutog istraživanja iz 1977. godine

Britancima je decenijama savetovano da bi zdrava ishrana trebalo da bude ograničena što se tiče zasićenih masti i bi one trebalo da čine tek desetinu dnevnog unosa kalorija, kako bi se smanjio nivo holesterola, povezanog sa razvojem srčanih bolesti.

Foto-ilustracija: Foter/kjetil_r

Foto-ilustracija: Foter/kjetil_r

Naučnici čiji je rad objavljen u časopisu online “Open Heart”, proverili su naučne radove iz 1977. i 1983. godine, zahvaljujući kojima je savetovano 56 miliona Britanaca i 220 miliona Amerikanaca da smanje unos masti, ako žele da očuvaju zdravlje.

Prema njihovoj, novoj studiji, koja je zansovana na šest istraživanja u koja je bilo uključeno oko 2.500 muškaraca, nije pronađena nikakva veza između smanjenog holesterola i smrtnih slučajeva uzrokovanih srčanim bolestima. Na ženama nisu rađena nikakva slična istraživanja.

Istraživači ipak ne savetuju da navalite na masnu hranu, jer to i dalje ne znači da povezanost sa srčanim bolestima ne postoji, samo još nije pronađena.

(eKlinika.rs/Telegraf.rs)

Podeljeno