Nova istraživanja: Vitamin D je ključan za prevenciju raka dojke

Podelite:

Sve žene starije od 20 godina trebalo bi da uzimaju određenu dozu vitamina D svakodnevno kako bi smanjile rizik od razvijanja raka dojke, kažu stručnjaci.  Profesor Kifa Mokbel kaže da bi uzimanje ovog vitamina spasilo bar 1000 života godišnje.

Pozivam sve žene starije od 20 godina da počnu da uzimaju vitamin D, jer je delotvoran u sprečevanju raka dojke i u borbi sa njim. U nauci je već poznato da žene koje imaju više vitamina D u organizmu imaju veće šanse da se izbore sa rakom dojke i da spreče njegovo razvijanje – rekao je profesor Mokbel.

dojka 2Samo u Velikoj Britaniji 50.000 žena godišnje oboli od raka dojke, a bolest godišnje odnese 12.000 života.

Procenjuje se da bi oko 1000 života godišnje moglo biti spaseno ako bi žene uzimale vitamin D. Vitamin D je najpoznatiji po tome što pomaže da se očuvaju kosti.

Ali naučnici su otkrili da je bitan i za imuni sistem i za deobu ćelija, a i jedno i drugo su važni kod borbe sa rakom. Većina pacijenata profesora Mokbela nije imala dovoljno vitamina D u organizmu.

– Dajem vitmin D svim svojim pacijentkinjama, jer što je veći nivo vitamina D, veća je zaštita od raka dojke. Vitamin D podstiče ćelije raka da se promene u normalne ćelije i ojačava imuni sistem. Pored toga, ubrzava i umiranje ćelija raka – kaže profesor.

Ipak, Džesika Kirbi, koja radi na isntitutu za istraživanje raka, ne slaže se sa Mokbelom.

– Vršene su mnoge studije o tome kako vitamin D utiče na rak dojke i ispostavilo se da nivo vitamina D kod ljudi nije uticao na smanjenje ili povečanje rizika od razvijanja raka dojke – rekla je ona.

Izvor: Žena Blic.net

Podeljeno