Nova kontraceptivna pilula za muškarce

Podelite:

Nova kontraceptivna pilula koja je u procesu razvoja mogla bi da funkcioniše kao privremena vazektomija i dozvoljavala bi muškarcima da učestvuju u planiraju porodice, jer ne bi uticala na poremećaj muške plodnosti, sugeriše jedno istraživanje.

pilula

 

Kontraceptivne pilule su postale među tinejdžerima vrlo popoularno sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće kao i kondomi, a nova kontraceptivana pilula za muškarce, koja je u fazi razvoja, ne bi trebalo da utiče na muškost i libido muškarca, saopštili su naučnici koji su uključeni u njen razvoj. 

Kao je saopšteno, pulula funkcioniše tako što sprečava izbacivanje sperme, vrlo slično efektima koji se javljaju kod vazektomije, a na razvijanju takve pilule trenutno rade naučnici na Monaš Univerzitetu u Australiji i ona bi mogla da po prvi put odgovornost za kontrolu rađanja omogući i muškarcima. 

Doktor Sabatino Ventura, koji je rukovodio istraživanjem, rekao je da bi blokiranje 2 proteina koji su odgovorni za ejakulaciju sperme, umesto da se menjaju muški hormoni ili uništava sperma, moglo značajno da smanji potencijalne negativne efekte ovih tehnika. 

Ono na šta naučnici naročito skreću pažnju, jeste to da ova pilula neće ni na koji način uticati na smanjene polnog nagona muškarca. 

„Do sada, da bi se napravila kontraceptivana pilula bila je potrebna nekakva hormonalna promena, koja može dovesti do poremećaja muškosti ili bi sperma jednostavno postala disfunkcionalna, što u krajnjem slučaju dovodi do negativnih efekata po potomstvo“ saopštio je Ventura. 

Ova otkrića naučnika su su potvrđena u laboratorijskim uslovima, kod kojih je sperma nakon eksperimenta ostala potpuno neoštećena i sposobna za začeće. 

Ukoliko se pokaže da pilula podjednako dobro funkcioniše i na muškarcima, to će povećati broj postojećih načina kontracepcije za muškarce, za razliku od kondoma i permenetne hirurške vazektomije. 

Izvor: B92.net

Podeljeno