O čemu morate voditi računa ako ste dijabetičar?

freeimages.com
Podelite:

Dijabetes je stanje u kom telo ne proizvodi dovoljno insulina za njegovo pravilno funkcionisanje i tada šećer, skrob, ugljeni hidrati i masti mogu postati naprijatelji dobrog zdravlja. To je medicinsko stanje kome nema leka. Najviše što možete da uradite je da održavate nivo šećera pod kontrolom. Evo još nekih stvari o kojima morate voditi računa ukoliko ste dijabetičar.

freeimages.com

freeimages.com

1. Hrana

Hrana koju jedete je najvažnija stvar o kojoj treba da vodite računa ukoliko ste dijabetičar. Pridržavajte se dijete koju vam je doktor namenio , nikada ne preskačite obrok i pokušajte da izbegavate hranu koja je bogata obrađenim šećerom.

2. Vežbanje

Morate biti fizički aktivni ukoliko ste dijabetičar. Fizička aktivnost omogućava telu da proizvodi više insulina i na taj način vas održava zdravim i u formi.

3. Lekovi

Kao što je važno da unostite određenu hranu u određeno vreme, isto toliko je važno i da pijete odgovarajuće lekove svakoga dana. Kontrolišite nivo šećera i idite kod lekara na pregled redovno, kako biste utvrdili da li vam lekovi odgovaraju ili možda treba da ih promenite.

4. Vodite računa o ranama

Kada ste dijabetičar, i povredite se, rane ne mogu tako brzo da zacele. Zato treba da vodite računa o njima i pazite da se ne inficiraju.

5. Smanjite cigarete i alkohol

Ukoliko pušite i pijete, a dijabetičar ste, pokušajte te poroke da ostavite, ili barem da ih svedete na minimum. Alkohol i duvan su veoma štetni za dijabetičare.

pitaj

Izvor: SuperZena

Podeljeno