Obaramo 5 čestih mitova o dijetama

Podelite:

Verovali ili ne, možete uživati u hrani i gubiti na težini.

5 mitova 1. Mit: Želja za hranom je neizbežna i sastavni je deo života.

Činjenica: Želja za hranom može biti znak dehidratacije 

To se dešava jer mozak šalje iste signale bez obzira da li ste žedni ili gladni, tako da morate prvo da shvatite da li imate potrebu za pićem ili hranom. Najbolje je da se prvo opredelite za čašu vode i date vremena telu da se procesuira šta je dobilo. Ako ste zaista uvek gladni i ne možete da se kontrolišete, pokušajte sa dijetom sa kockama leda koja se sastoji od leda i biljke hudije. Kada se konzumira aktivni sastojak P57 se oslobođa u krvotok i smanjuje glad i opsesivno razmišljanje o hrani. Hudija govori vašem telu da ste siti, a zatim vam omogućava da jedete manje, dajući vam vremena da napravite zdravije izbore.

2. Mit: Kada ste na dijeti, alkohol je zabranjen

Činjenica: Naša jetra je vrlo moćan organ koji može da procesuira 2 čaše piva/vina ili 1 koktel dnevno, a da se to ne odrazi na vašu kilažu.

Povremeno piće uz obrok je sasvim prihvatljivo, ali držite situaciju pod kontrolom. Alkohol se u telu ponaša slično šećeru i mastima – zato prilagodite obrok piću. Drugim rečima, preskočite hleb na stolu ako se odlučite za čašu vina.

3. Mit: Ugljeni hidrati su neprijatelji

Činjenica: Pasta, krompir i hleb vas ne goje; reč je o veličini porcija koje konzumirate jer one utiču na vašu kilažu.

Porcija paste treba da sadrži polovinu kesice, međutim u restoranu vam daju 3 puta više. Dakle, nemojte se prejedati ugljenim hidratima i uvek ih mešajte sa povrćem i nemasnim namirnicama kako biste održavali ravnotežu proteina.

KOLACI 4. Mit: Dok god vežbam mogu da jedem šta hoću i neću se gojiti

Činjenica: Vežbanje je najbolje što možete pružiti vašem telu; poboljšava raspoloženje, održava vas zdravim i daje vam dodatnu energiju.

Ali, vežbanje samo po sebi ne dovodi do gubitka težine! Gubitak težine se postiže i održava kroz zdrav način života i dnevne doze kalorija – morate da sagorite više kalorija nego što ih unesete, a da ne spominjemo da vežbanje povećava apetit. Konzumirajte nemasne proteine i zeleniše jer će vas one zasititi i održavati kilažu. I kada vežbate imajte na umu da kombinacija kardio treninga i teretane – daje najbolje rezultate.

5. Mit: Koštunjavi plodovi goje i treba ih izbegavati.

Činjenica: Kikiriki će vas držati dva sata više sitijim nego bilo koja druga hrana i ako ga konzumirate u pravim količinama može pomoći u mršavljenju.

Istina je da su orasi su zdrava opcija jer sadrže mono zasićene masti, koje mogu pomoći pri smanjenju holesterola u krvi jer su prepune vlakana, proteina, vitamina E, folne kiseline, magnezijuma, bakra i antioksidanata. Proteini, poput oraha, održavaju šećer u krvi, tako da vas on može namiriti i smanjiti glad.

Izvor: B92.net

Podeljeno