OBAVEZNO PITAJTE LEKARA ILI FARMACEUTA Pazite kako kombinujete lekove!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/amenic181
Podelite:

U nedostatku vremena, poslednjih godina skloni smo da terapiju prepisujemo sami sebi, bez odlaska kod lekara. Međutim, nepravilna upotreba medikamenata može biti veoma opasna po zdravlje.

Freeimages.com

Freeimages.com

Naime, zbog konzumiranja određene hrane ili kod primene još nekog leka, preparat koji sami sebi propisujemo može da pojača ili umanji očekivanu efikasnost. Drugim rečima, istovremena primena više lekova ponekad može dovesti do neželjenih uzajamnih delovanja, što smanjuje uspeh lečenja i može dovesti do nuspojava. Prema tome, mnoge zablude vezane su za način uzimanja lekova. Šta je od toga istina, a šta zabluda?

DOKTORU SE MOŽETE OBRATITI BEZ ODLASKA U BILO KOJU ZDRAVSTVENU USTANOVU NA WWW.EKLINIKA.RS SERVISU U SAMO TRI KLIKA. POGLEDAJTE OVDE…

Istovremeno uzimanje više medikamenata
Neki lekovi jednostavno ne idu jedni s drugima jer nepodudarnost lekova uglavnom smeta organizmu i može doći do različitih nuspojava. Posebno treba obratiti pažnju na antibiotike, jer ih ne treba piti uporedo sa tabletama za obaranje temperature, pilulama za spavanje i antihistaminicima, odnosno sredstvima protiv alergije.

Lekovi podjednako deluju na sve
Poznato je da jedan lek drugačije deluje na decu, stare ili trudnice. Štaviše, lekovito dejstvo pojedinih lekova kao što su „eritromicin“ ili „dijazepam“ slabije je kod žena, nego kod muškaraca, a „anaprilina“ i „tezapama“ obrnuto.

Pre gutanja, tabletu treba sažvakati
Obične tablete zaista nije loše malo izdrobiti, ali nikako ne treba žvakati tablete koje su pokrivene specijalnim omotačem, jer one u tom slučaju neće biti delotvorne, a postoji i opasnost od neželjenih reakcija. Na primer, mogu da oštete sluzokožu želuca i stvore ozbiljne probleme. U takve lekove spadaju „brufen“, „ibuprofen“, „voltaren“, „indometacin“…

Lekove je najbolje piti sa vodom
Svi lekovi se uzimaju sa dosta tečnosti, ali nije svejedno koje. „Eritromicin“ je najbolje piti sa baznom mineralnom vodom ili mlekom, dok je, na primer, „kafetin“ najbolje uzimati sa kiselim sokovima. Preparati kalcijuma i „eritromicin“ ne smeju se uzimati sa kiselim sokovima. Aspirin je najbolje piti sa mineralnom vodom baznog sadržaja.

DOKTORU SE MOŽETE OBRATITI BEZ ODLASKA U BILO KOJU ZDRAVSTVENU USTANOVU NA WWW.EKLINIKA.RS SERVISU U SAMO TRI KLIKA. POGLEDAJTE OVDE…

Lekovi se uzimaju posle jelaOvo je još jedan od zabluda, jer najbolje je lekove piti našte srca, dok neke ipak treba uzimati pre jela, ali ne zato što nama tako više odgovara, nego zato što tako treba. Na primer, želudačna kiselina uništava lekove na bazi penicilina. Preparati kalcijuma, uzeti posle jela, mogu s kiselinama iz hrane da obrazuju nerastvorljiv talog. Postoje i lekovi koji se uzimaju za vreme jela i pomažu želucu da svari hranu. Za vreme obroka se uzimaju i neki preparati koji pospešuju izbacivanje vode iz organizma. Postoje lekovi protiv viška želudačne kiseline ili preparati protiv čira, koji se uzimaju u trenutku kad se želudac ispraznio, a kiselina se i dalje luči, dakle, sat ili dva posle jela.

eKlinika.rs / ALO!


 

Pogledajte video i upoznajte se sa www.eklinika.rs servisom, DO DOKTORA BEZ ŠALTERA:

Podeljeno