Odabrali ste kardio program: Da li ćete tako najbrže smršati, savetuje vas trener

freeimages.com
Podelite:

Statistika nam govori da preko 50% devojaka koje prvi put dolaze u fitnes klub biraju kardio pakete koji podrazumevaju korišćenje trake, glajdera, stepera i bicikla, i da svoj trening baziraju samo na kardio aktivnostima. Da li je to ok, da li je to pravi izbor kada želite da smršate?

Iz više razloga je to razumna i realna odluka, treningom na kardio spravama direktno sagorevate masne naslage pa samim tim i smanjujete svoju telesnu masu. Nažalost to nije najefikasniji način i tako nećete najbrže smršati.

Pitajte Fitnes Trenera online eKlinika.rs

Na prvom mestu bitan je intenzitet cardio aktivnosti. Ukoliko je on previše visok velika je verovatnoća da nećete trošite masti uopšte. Neadekvatnim intenzitetom samo iscrpljujete organizam trošeći glikogen stvarajući mlečnu kiselinu koja će ograničiti trajanje samog treninga. Kod treninga mršavljenja intenzitet cardio aktivnosti ne bi smeo da bude veći od 70% od maksimuma, osim u nekim slučajevima intervalnog treninga mada se takvi cardio treninzi kod rekreativaca ređe praktikuju. Kada ste u zoni od 50% do 70% od maksimuma onda ste sigurni da vaše telo nakon određenog vremena počinje sagorevanje masnih naslaga.

Ako želite da smršate brže sam kardio trening neće biti dovoljan. Manje poznata činjenica je da trening snage zapravo ubrzava sagorevanje masnih naslaga. U Srbiji je jedna od glavnih fitnes predrasuda trening sa tegovima, velika većina devojaka smatra da će rad sa opterećenjem uticati na preveliku hipertrofiju mišića pa zato koriste tegove do maksimalno 3kg mase a to je velika zabluda. Da biste naterali svoje telo da sagoreva više masnih naslaga morate ga i dobro opteretiti, najbolji način za to je trening sa opterećenjem, odnosno tegovima u kombinaciji sa kardio vežbanjem.

Upišite recept:

* 60 minuta trening sa opterećenjem;

* 30 minuta kardio aktivnost;

* zdrava i redukovana ishrana;

Vežbajte 3x nedeljno i rezultat neće izostati, bićete spremne za leto!

Pitajte Fitnes Trenera online eKlinika.rs
Milan Zarić,
Master profesor sporta i fizičkog vaspitanja
www.licnitrener.com

Podeljeno