Opasno dugo korišćenje kapi za nos

Podelite:

Kapi za nos, koje služe da otpuše zapušene nozdrve, ne smeju da se koriste duže od pet dana i upozoravaju da nekontrolisana upotreba dovodi do trajnog oštećenja sluznice i zavisnosti.

kapi

Lekari kažu da je upravo supstanca koja pomaže kod zapušenosti nosa razlog zbog kojeg kapi mogu da se koriste najduže u ovom periodu. Međutim, mnogi o tome ne vode računa, pa nije mali broj onih koji ove kapi koriste čak i godinama i praktično su postali zavisnici.
Kapi za nos koje se najčešće koriste kod prehlada sadrže vazokonstriktorne supstance koje smanjuju protok krvi kroz sluznicu nosa i na taj način smanjuju otok sluznice i sekreciju. To je razlog zbog kojeg vrlo brzo po stavljanju kapi prodišemo kroz zapušene nozdrve. Ovo dejstvo vazokonstriktora, koje izaziva željeni efekat, u isto vreme je i ograničavajući faktor duge i česte upotrebe kapi za nos.
– Zloupotreba kapi za nos dovodi do hroničnog oboljenja sluznice nosa i izaziva takozvani medikamentozni rinitis. Postoje nekoliko preporuka kako se leči ovo stanje sluznice nosa, a osnovno je apsolutni prestanak korišćenja kapi iz grupe dekongestiva. Za oporavak sluznice nosa od prekomerene upotrebe se savetuju slani rastvori obogaćeni pantenolom ili cinkom, ili u težim slućajevima se propisuju kortikosteroidi – objašnjava dr Ljiljana Čvorović, otorinolaringolog u KBC “Zemun”.
Prema njenim rečima, nekontrolisana i duga upotreba kapi dovodi i to toga osoba ima stalnu potrebe da ih koristi. Kod osoba koje su stvorile zavisnost, kada prestanu da ih koriste, imaju simptom zapušenog nosa i smetnji pri disanju što ih tera da ponovo koriste kapi i tako nastaje začarani krug prave zavisnosti.
– Zapušenje nosa kao simptom se mora dijagnostički istražiti i lečiti pod kontrolom otorinolaringologa, koji će preporučiti terapiju u zavisnosti od dijagnoze. Terapija može biti lokalna i podrazumeva upotrebu različitih sprejeva za nos, može biti i lekovima iz grupe antihistaminika, a može i hirurška ako je zapušenje nosa izazvano krivom nosnom pregardom ili izraštajima u nosu – ističe dr Čvorović.

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno