Opasnosti kofeina kojih možda niste svesni

freeimages.com
Podelite:

Da li ste nekada pomislili na opasnosti kofeina i kako on može uticati na vaše zdravlje? Ukoliko niste, obratite pažnju na sledeće opasnosti kojima možete biti izloženi usled konzumiranja kofeina.

Freeimages.com

Freeimages.com

1. Promene raspoloženja

Jedna od manje poznatih opasnosti kofeina je da vam može uticati na raspoloženje. Kada se vaše telo navikne na određenu količinu kofeina svakoga dana, zahtevaće redovne doze kako bi sprečilo da dođe do promene raspoloženja. Te promene mogu biti anksioznost, depresija i razdražljivost.

2. Simptomi odvikavanja

Ukoliko ste navikli telo na kofein, ono počinje da zavisi od njega i mogu se javiti simptomi odvikavanja kao što su glavobolja, simptomi slični gripu, umor i smanjena motivacija. Ponekada u šali kažemo da ne možemo da funkcionišemo bez kafe, a zapravo je istina da kofein može da utiče na ceo naš nervni sistem koji je odgovoran za slanje i primanje informacija i na taj način nas izludi ukoliko ne popijemo kafu.

3. Pogoršanje PMS-a

Još jedan manje poznat propratni efekat kofeina je da može da pogorša simptome PMS-a. Ispijanje kafe tokom ciklusa može da učini da se osećate još gore jer kofein utiče na nivo adrenalina, povećava krvni pritisak i osetljivost grudi.

4. Gorušica

Ukoliko smatrate da ste zavisni od kofeina onda ste verovatno iskusili jedan od njegovih čestih propratnih efekata-gorušicu. Kofein može stimulisati oslobađanje dodatne želudačne kiseline što dovodi do gorušice.

5. Iziritiran stomak

Postoji veza između kofeina i iziritiranog stomaka. Kako smo naveli da kofein izaziva gorušicu, ona samim tim iritira stomak. Ukoliko ste osetljivi na kofein, ispijanje napitaka bogatih kofeinom može dovesti do bolova u stomaku.

6. Poremećaj sna

Najpoznatija opasnost kofeina je da može da uzrokuje poremećaj sna. Iako kofein može da pomogne da privremeno ostanemo budni, san je od velikog značaja za vaše zdravlje i blagostanje. Postoji veliki broj problema koji mogu nastati usled nedovoljnog spavanja kao što su depresija i promene raspoloženja.

pitaj

Izvor SuperZena

Podeljeno