Operacija hemoroida samo ako mora

Podelite:

Hemoroidi se leče hirurški tek ako sve druge metode ne daju rezultat. Kod svega 10 odsto pacijenata bolest ne može da se izleči bez hirurškog tretmana.

hwmoroidi

Podvezivanje arterija

THD metoda se, prema preporukama američkih i nemačkih koloproktologa, upotrebljava kod hemoroida II i III stepena. Ona podrazumeva da se, uz primenu ultrazvučne sonde, identifikuju hemoroidalne arterije, a zatim podvezuju. U našim državnim bolnicama se metoda THD ne primenjuje, jer je skupa i ima ograničeno dejstvo, primenjuju je neke privatne bolnice. Rezultati pokazuju da se tegobe kod ovih pacijenata ponovo javljaju kod oko 10 odsto pacijenata.

Svaka druga osoba starija od 50 godina u nekom momentu ima simptome hemoroidalne bolesti. Problem, koji može da nastane kod oba pola u bilo kom periodu života, kod krajnjih stadijuma (III i IV) rešava se jedino operacijom, hemoroidektomijom. Ovom hirurškom procedurom se u totalnoj anesteziji otklanja hemoroidalno tkivo. 

Hemoroidalna bolest nastaje kada se normalno prisutni krvni sudovi perianalnog područja (čmara i donjeg dela rektuma) zbog povišenog pritiska prošire. Ovi čvorići mogu da budu unutrašnji i spoljašnji, a izazivaju brojne tegobe, od krvarenja, preko ispadanja čvorića, do ukleštenja. 

– Naši pacijenti uglavnom dolaze kod hirurga kad počnu učestalo da krvare i kada se hemoroidi upale ili uklešte, a to izaziva veoma jake bolove – objašnjava za „Novosti“ dr Maja Pavlov, hirurg Klinike za digestivnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije. – Veoma je važno da se pacijent odmah po pojavi krvi u stolici javi hirurgu, jer postoji mogućnost da se ne radi samo o hemoroidima, već i o nekom ozbiljnijem oboljenju debelog creva. 

U početku, hemoroidalna bolest se ispoljava samo povremenim, minimalnim krvarenjem. Ako se pacijent javi u toj fazi, radi se dijagnostika koja podrazumeva rektoskopiju i kolonoskopiju, kako bi se isključila druga oboljenja debelog creva. Kako većina pacijenata koji imaju problem sa hemoroidima pati od poremećaja u pražnjenju creva, zatvora, odgovarajućim dijetetsko-higijenskim režimom može se donekle zaustaviti dalje napredovanje bolesti. Ako to ne da rezultat, koriste se semihirurške i hirurške metode. 

– Osim hirurških intervencija, postoje i druge metode kojima se može rešiti problem unutrašnjih ili spoljnih hemoroida – dodaje dr Pavlov. 

– Jedna od njih je plasiranje takozvanih elastičnih ligatura – koje se izvodi kod unutrašnjih hemoroida. Mala elastična ligatura se plasira preko hemoroida prekidajući snabdevanje krvlju, i oni otpadaju posle nekoliko dana. Rana obično zarasta za nedelju ili dve. Ova procedura ponekad izaziva blagu neprijatnost i krvarenje. U eliminisanju tegoba koriste se još, mada retko, infracrvena koagulacija, bipolarna koagulacija i injekcija sklerozantnim sredstvom. 

Indikacije za operaciju hemoroida su stalno tromboziranje hemoroida, tretman elastičnim ligaturama koji ne daje zadovoljavajući rezultat, ako su prolabirani (ispali) hemoroidi uklešteni i ne mogu se vratiti ili ako pacijent stalno krvari, uz izraženu anemiju. 

Posle operacije, u neposrednom postoperativnom toku mogu da se jave krvarenje i bol. Ova komplikacija može da se smanji adekvatnom kontrolom pražnjenja (uzimanje veće količine tečnosti, izbegavanje uzimanja ljute i začinjene hrane, izbegavanje napinjanja i dugog sedenja pri pražnjenju). 

– Svega 10 odsto pacijenata sa simptomatskom hemoroidalnom bolešću zahteva hirurški tretman, a ostali dobro reaguju na konzervativni i semihirurški tretman – dodaje dr Pavlov. – Posle operacije, hemoroidektomije, bolest se retko ponovo javlja, u 0,5 do pet odsto slučajeva. 

Kako vene slabe? 

Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Uspravan položaj višestruko povećava pritisak u rektalnim venama što ponekad izaziva njihovo uvećanje. Ostali faktori koji mogu uticati na njihov nastanak su hronična konstipacija ili dijareja, trudnoća, nasledni faktori, poremećena crevna funkcija zbog prekomerne upotrebe laksativa ili klizmi, napinjanje tokom pražnjenja i svakodnevno dugotrajno zadržavanje (npr, čitanje) na toaletu. Vene se dilatiraju, zidovi postaju tanki i krvare, a ako se rastezanje i pritisak nastave, oslabljene vene ispadaju napolje.

Izvor: B92.net

Podeljeno