Oprez! Mraz diže krvni pritisak

Podelite:

Svako kolebanje spoljne temperature loše se odražava na zdravlje hroničnih bolesnika, pa tako i na osobe koje pate od visokog krvnog pritiska.

PRITISAK

 

Velika hladnoća, kaže prof. dr Vesna Stojanov, specijalista kardiologije i načelnica Klinike za hipertenziju Kliničkog centra Srbije, znatno pogoršava tegobe kod starijih pacijenata koji pride pate i od koronarnih bolesti ili angine pektoris.
– Hipertoničarima hladno, zimsko vreme nikako ne prija jer tada dolazi do sužavanja krvnih sudova i do skoka krvnog pritiska. Povećanju pritiska u velikoj meri kumuje i nepravilna ishrana, odnosno slani i masni obroci, kakvi dominiraju na našim trpezama tokom zime – kaže naša sagovornica.

ČUVAJTE SE JAKOG MRAZA
Ona poručuje svima koji pate od visokog pritiska da se maksimalno suzdržavaju od konzumiranja takve hrane i da na sušeno meso, kiseli kupus i turšiju zaborave jer je u tim namirnicama glavni konzervans so, a ona dovodi do povećanja vrednosti pritiska.
Ovoj kategoriji bolesnika doktorka savetuje i da se obavezno jave izabranom lekaru kako bi im, ukoliko je potrebno, promenio terapiju.
– Uobičajena doza lekova obično nije dovoljna kada nastupe velike temperaturne promene, kada organizam treba da se prilagodi novim vremenskim prilikama. Međutim, pacijenti to ne treba da rade na svoju ruku, već isključivo po preporuci lekara – kaže dr Stojanov i navodi da zimi češće dolazi do šloga i infarkta upravo zbog viših vrednosti arterijskog krvnog pritiska.

NE ZAMERAJTE SE
Pacijenti koji pate od hipertenzije moraju da se čuvaju jakog mraza, pa bi valjalo da izbegavaju izlazak napolje u jutarnjim i večernjim satima, kada su temperature najniže.
To ne znači da ne treba uopšte da izlaze napolje. 
Naprotiv. Šetnja prija i njima, ali samo pod uslovom da nije preterano hladno i da ne hodaju prebrzo.
– Najbolje je da šetaju oko podneva, kada je najtoplije, i to umerenom brzinom – savetuje doktorka.
Za šetnju se treba obući slojevito. Kapa, rukavice i topla, nepromočiva obuća su obavezni jer telo kroz ove delove tela najlakše gubi temperaturu. 
Zamaranje može da bude opasno, kao i nošenje velikog tereta, pa bi to trebalo izbegavati.
Osim toga, doktorka dodaje da hipertoničari zimi treba da jedu češće, a manje obroke, i da povećaju unos voća i povrća, makar i smrznutog. 
Unos dovoljne količine tečnosti se, kaže dr Stojanov, podrazumeva, pa bi dnevno trebalo da piju barem dva litra obične vode i nezaslađenih toplih čajeva.
 

Od glavobolje do povraćanja
Na ozbiljan skok pritiska ukazuju:
• zujanje u ušima
• nestabilnost pri hodu
• duple slike, omaglice
• glavobolja potiljačna, čeona ili temena
• nepravilan ili ubrzan rad srca
Ponekad je skok pritiska praćen vrtoglavicom i mučninom, a ako nastupe komplikacije, može da dođe do slabosti, utrnulosti ili oduzetosti dela tela, otežanog govora i drugih simptoma koji ukazuju na to da se radi o šlogu kao jednoj od najčešćih komplikacija.

 Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno