Opstipacija(Zatvor) i hemoroidi – da li postoji lek ?

Podelite:

Opstipacija (zatvor) je veoma čest zdravstveni problem koji se manifestuje kao neredovno i otežano pražnjenje creva, uz oskudnu i tvrdu stolicu. Obično se pod opstipacijom podrazumeva manje od 3 stolice nedeljno, ali je raspon normalnog pražnjenja creva od 2-3 stolice dnevno do 1 u 3 dana.

zatvor

 Prema svetskim statistikama skoro svaka treća osoba pati od opstipacije. Učestalost raste sa starošću i žene su više pogođene ovim problemom. Radi se o velikom medicinskom problemu što potvrđuje i veliki broj poseta lekaru, kojih je samo u SAD-u 2.5 miliona godišnje, dok su troškovi za laksative 800 miliona dolara!
Gotovo da nema osobe koja nije, barem jednom u životu, imala problem sa opstipacijom. U većini slučajeva to stanje kratko traje i ne zahteva specijalne analize i lečenje. Veoma je bitno prepoznati uzroke koji dovode do opstipacije jer tada sebi možemo najlakše pomoći.
Kao najčešći uzročnici opstipacije pominju se neredovna i neadekvatna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, svesno potiskivanje refleksa za defekacijom, upotreba pojedinih lekova, oboljenja digestivnog trakta. Najčešće se javlja tokom trudnoće i nakon porođaja, nakon operacija, kod starijih osoba i osoba vezanih za postelju, tokom putovanja, pri stresu.
Kod dugotrajne opstipacije nesvareni ostaci hrane se zadržavaju u crevima. Dolazi do nagomilavanja toksičnih produkata metabolizma u organizmu i do ispoljavanja njihovih štetnih dejstava. Javlja se neprijatna i bolna nadutost i osećaj težine u donjem delu stomaka.
U lečenju opstipacije polazi se od promena načina ishrane. Potrebno je jesti hranu koja sadrži dosta celuloznih vlakana (jabuke, breskve, tikvice, kupus, grašak, mekinje), piti 2l tečnosti dnevno (voda, bistre supe) i dovoljno se kretati (barem 30minuta šetnje dnevno). Međutim, često je neophodno primeniti i lekove iz grupe laksativa, koji će ubrzati pokretljivost creva i dovesti do njihovog pražnjenja.
Panlax® pripada grupi veoma pouzdanih preparata koji se odlikuje dobrom podnošljivosti. Prema standardima FDA Panlax® (bisakodil) pripada B grupi, što znači da je bezbedan za upotrebu u trudnoći.
Panlax® deluje tako što podstiče peristaltiku (pokretljivost) creva i time dovodi do njihovog pražnjenja. Dražeje treba uzimati uveče i to cele, bez lomljenja ili žvakanja, da bi se delovanje ispoljilo ujutru. U slučaju primene čepića efekat pražnjenja nastaje brzo, već nakon 15-60 minuta.
Panlax® se sa uspehom koristi kod dugotrajne opstipacije, kod pripreme za radiološka ispitivanja ili hirurške intervencije, nakon operacija, kod pripreme i nakon porođaja, kod akutnih pogoršanja hemoroida.
Visok procenat pacijenata koji pate od zatvora imaju i problem sa hemoroidima. Hemoroidi su veći ili manji čvorovi proširenih vena anorektuma (završnog dela debelog creva). Svaka četvrta osoba ima ovaj problem u nekom periodu života, a svaka druga osoba starija od 50 godina!
Na pojavu hemoroida utiču mnogi faktori ali su najčešći uzrok nasleđe, loša ishrana, sedenje i nedovoljna fizička aktivnost, opstipacija, trudnoća, pojedine bolesti digestivnog sistema. Postoje dva tipa hemoroida, spoljašnji i unutrašnji, ali često mogu biti prisutna i oba tipa.
Neprijatni simptomi hemoroidalne bolesti se najčešće leče kombinacijom dijetetskog načina ishrane i primenom antihemoroidalnih preparata u obliku masti i čepića. Često se u terapiju uključuju i blagi laksativi jer je pražnjenje creva kod ovih pacijenata veoma otežano.
Hepathrombin® H se u praksi pokazao kao veoma efikasan u otklanjanju simptoma hemoroidalne bolesti, svraba, bola, pečenja, vlaženja. Pomaže regeneraciju vezivnog tkiva i ubrzava zalečenje. Radi izbegavanja recidiva (ponovnog ispoljavanja problema) savetuje se upotreba Hepathrombina® H još 7 dana nakon prestanka tegoba.
Hepathrombin® H mast i čepići se efikasno koriste u terapiji hemoroida, tromboflebita analnih vena, analne fisure i ekcema, kao i kod pripreme za operaciju i lečenje tromboziranih i operisanih hemoroida.
Bitno je naglasiti da je pored visoke efikasnosti Hepathrombin® H preparat koji može da se pohvali i činjenicom da u dosadašnjoj praksi nije bilo zabeleženih neželjenih dejstava.

Izvor: zdravlje.iz.rs

Podeljeno