Organska hrana za koju se isplati da date novac

Podelite:

Odabir zdrave i kvalitetne hrane kao da nikada nije bio teži. Ako razmišljate za koje namirnice iz budžeta treba da izdvojite novac da biste kupili hranu organskog porekla, pročitajte ove preporuke.

organska hrana

Jabuke
Definitivno spadaju na listu organske hrane za koju vredi da izdvojite novac, jer inače mogu da imaju i do 36 različitih vrsta pesticida. Američki Institut za hranu u jednom istraživanju je pronašao čak sedam vrsta hemikalija na samo jednoj jabuci, piše “Real Simple”. Ako kupujete jabuke koje nisu iz organskog uzgoja, obavezno ih ljuštite.
Mleko i maslac
Kod ovih namirnica nije problem u njima, već u hrani kojom se hrane krave. Ako maslac i mleko nisu iz ekološke proizvodnje, to znači da su krave jele hranu koja je tretirana hemikalijama, a one se lako prenose u mleko. Pritom, životinjama se često daju razni antibiotici koji posle lako dospeju u mleko.
Krastavci
U istraživanju 42 vrste povrća, krastavci su završili na drugom mestu među namirnicama koje sadrže najveći broj kancerogenih supstanci. Takođe su na 12. mestu kao najzagađenija namirnica. Kao kod jabuka, važi isto pravilo da krastavce obavezno ljuštite, osim ako nisu organskog porekla.
Grožđe
Budući da ovo voće brzo zri, često se prska pesticidima da ga do berbe ne bi uništili razni insekti. Ako već ne kupujete organsko, najbolje je da na pijaci potražite grožđe sa lokalnog područja.
Boranija
U jednom američkom istraživanju na boraniji je otkriveno oko 60 različitih vrsta pesticida. Posebno obratite pažnju na to da uvek birate svežu boraniju umesto konzervisane i smrznute. Ako ste veliki ljubitelj, najbolje je da je kupite u sezoni, blanširate i zamrznete.
Spanać
Kao i većina povrća i spanać se tretira raznim pesticidima. Njega ne možete da oljuštite, pa je zato neophodno da ga dobro operete, list po list pod česmom.
Jagode
Naše domaće jagode su ukusne i sočne, ali ipak treba da pazite gde ih kupujete. One koje se u prodavnicama pojave prve, uglavnom su tretirane pesticidima.

 

Zaslađivač od agave

Sirup od agave je bogat šećerima i mineralima, posebno gvožđem i koristi se za zaslađivanje napitaka, muslija, slatkih jela i kod pečenja. Ređi je od meda i slađi, pa zato treba da ga koristite manje. Zanimljivo je da ne utiče na nivo šećera u krvi.

Izvor: zena blic

Podeljeno