Osobe alergicne na kikiriki leče se kikirikijem

Podelite:

Deca koja pate od alergije na kikiriki uspešno su izlečena novom metodom, jedenjem kikirikija.
Veliki klinički ogled je pokazao da povećavajuci količinu kikiriki proteina u ishrani svaki dan, deca su istrenirala svoj imunološki sistem da toleriše tu vrstu grickalica.

kikiriki

Nova metoda podrazumeva da se osobe alergične na kikiriki leče kikirikijem. Na kraju studije 84 odsto dece je moglo da jede najmanje pet zrna kikirikija bez alergijske reakcije, navodi se u rezultatima objavljenim u medicinskom žurnalu „Lanset“.

Lekari su upozorili roditelje da tretman mora da bude pod medicinskim nadzorom i da ga ne treba sprovoditi u kućnim uslovima.

– Pre tretmana deca i njihovi roditelji proveravali su svaki sastojak hrane i izbegavali su da jedu u restoranima. Sada većina pacijenata koji su prošli tretman mogu sigurno da jedu najmanje pet celih kikirikija-  rekao je dr Andrju Klark.

Inače, u studiji je učestvovalo 99 dece koji su počeli da jedu male količine kikirikija, a doza je povećana u periodu od četiri do šest meseci.

Medicinski stručnjaci planiraju da naprave dodatne testove pre nego apliciraju za licencu za tehniku, što bi moglo da potraje i nekoliko godina. U međuvremenu, bolnica Kembridž univerziteta planira da otvori kliniku za alergiju na kikiriki.

Izvor: zena.blic.rs

 

Podeljeno