Osobe koje grickaju nokte su perfekcionisti

Freeimages.com
Podelite:

Grickanje noktiju i zanoktica smatra se znakom nervoze. No, najnovije istraživanje pokazalo je kako nervoza i negativne misli nemaju veze s tim.

Grickanje noktiju je repetitivno ponašanje jednako čupkanju kožice na prstima ili igranju s pramenom kose. Ova navika nema veze s napadima nervoze i anksioznosti, već s nečim mnogo jednostavnijim.

PITAJ DOKTORA ONLINE. www.eklinika.rs

Naime, 100 osoba koje su sklone grickanju noktiju pristale su da budu deo istraživanja. Ispitanici su stavljeni u različite situacije koje je trebalo da izazovu različite emocije, poput stresa, opuštenosti i dosade.

Kako bi u njima izazvali nervozu i negativna osećanja, naučnici su ispitanicima puštali kratke filmove o avionskim nesrećama i prirodnim katastrofama, ali i opuštajuće snimke prirode i životinja. Niti jedna od navedenih situacija nije ih navela na grickanje noktiju!

No, kada su im zadali zadatke koji su najavljeni kao jednostavni, ali su se zapravo pokazali poprilično komplikovanim, gotovo svi ispitanici su se tokom mozganja vratili svojoj ružnoj navici. Ista stvar se dogodila kada su ih ostavili u prostoriji same, bez ikakvih zvukova i interakcija.

Naučnici su zaključili da je razlog tome – perfekcionizam. Naime, u trenutku kada osobe sklone grickanju noktiju utonu u duboke misli, u želji da reše neki problem ili zadatak, repetitivno ponašanje izlazi na površinu. Istu reakciju u njima je izazvala i dosada.

PITAJ DOKTORA ONLINE. www.eklinika.rs

eKlinika.rs / ALO!

Podeljeno