Osteoporoza preti i deci

Podelite:

Ortopedija – I najmlađi pate od problema sa krtim kostima. povećani rizik imaju deca koja dugo uzimaju kortikosteroide i antiepileptike.

osteoporoza

 

Ako je dete dva ili više puta lomilo ruke i(li) jednom ili dva puta noge, moguće je da ima osteopeniju ili osteoporozu, pa bi što pre trebalo da izmeri mineralnu gustinu kostiju. 

Određivanje gustine kostiju preporučuje se i deci koja boluju od zapaljenskih reumatskih oboljenja, mališanima koji su bili dugo imobilizovani i nepokretni, obolelima od mišićne distrofije, bubrežnih i endokrinih bolesti. 

– Povećani rizik od osteoporoze imaju i deca koja dugo primaju terapiju kortikosteroidima i antiepileptike, jer ovi lekovi remete metabolizam kalcijuma i vitamina D važnih za izgradnju kosti – kaže primarijus mr Gordana Sušić, pedijatar-reumatolog Instituta za reumatologiju u Beogradu, i dodaje da se osteoporozi u dečjem uzrastu ne posvećuje dovoljno pažnje, jer se smatra bolešću odraslih, pre svega, žena u postmenopauzi. 

Uzroke ovog oboljenja među najmlađima, po rečima dr Gordane Sušić, u 80 odsto slučajeva određuje genetika. Na ostale faktore, srećom, može da se utiče. 

Za normalan razvoj kostiju neophodna je fizička aktivnost, jer da bi se kost izgradila i postala čvršća, neophodan je nadražaj od mišića. Važno je i da deca što više borave na suncu da bi organizam sintetisao zalihe vitamina D. Preporučuje se i da mališani uzimaju više mlečnih proizvoda, ribe i drugih namirnica bogatih kalcijumom. 

– Deci koja imaju hronična oboljenja i izložena su riziku od osteoporoze, prepisuje se kalcijum i vitamin D. Onima koji boluju od težih oblika, kao što je osteogeneza, genetski uslovljena sklonost ka prelomima, daju se bisfosfonati – kaže dr Gordana Sušić. – Kada je reč o sekundarnoj osteoporozi izazvanoj nekom drugom bolešću, važno je lečiti osnovnu bolest. Organizam tada ima potencijal da nadoknadi propušteno i popuni rezerve koštane mase, ali samo do kraja puberteta.

Pubertet najvažniji 

Osim u prve dve godine, najveći prirast mineralne gustine kostiju je tokom puberteta, devojčicama do 14., a dečacima do 17. godine. Ne bi trebalo da se zaboravi da se kosti u pubertetu formiraju za ceo život. 

Izvor: J. Matijević, Novosti.rs

Podeljeno