Otkriven jedan od ključnih uzroka autizma

Podelite:

Uprkos brojnim istraživanjima koja se već godinama vode u svetu, naučnici još uvek ne mogu jasno da definišu koji su to sve uzročnici autizma.

autizma

 

Stručnjaci uglavnom smatraju da bi se oni mogli podeliti u dve grupe koje se zasnivaju na genetskom nasleđu i uticaju sredine.

Novo istraživanje objavljeno nedavno u časopisu “Journal of Autism and Developmental Disorders” upravo je pokazalo da uz dominantno genetske faktore postoje i određeni faktori iz sredine, odnosno da teške infekcije tekom trudnoće značajno povećavaju rizik od autizma.

Studija je uporedila 407 dece s autizmom sa 2.075 zdrave dece, prenosi Tportal.

Rezultati su otkrili da je rizik pojave autizma bio za 58 posto veći kod majki kojima su tokom hospitalizacije utvrđene neke bakterijske upale – genitalija, urinarnog trakta ili amniotske tečnosti koja okružuje fetus.

Mada nisu bile izrazito česte ni u jednoj od dve grupe majki (1,5 posto kod majki dece s ASD-om naspram 0,5 posto kod majki dece bez ASD-a), infekcije dijagnostikovane u drugom tromesečju trudnoće povezane su s trostruko većim rizikom razvoja ASD-a.

Vođa istraživanja Useni Zerbo (Kaiser Permanente Division of Research) smatra da se s ASD-om uglavnom mogu povezati samo teže upale.

Naučnici još ne mogu sa sigurnošću da kažu na koji bi način infekcije mogle da utiču na rizik od razvoja autizma. Ali Zerbo ističe da su testovi na životinjama otkrili da reakcije imuno-sistema na procese upale tokom trudnoće mogu delovati na neurološki razvoj ploda.

“Iako većina infekcija tokom trudnoće nije povezana s autizmom, naša otkrića pokazuju da one ipak povećavaju rizik od njegova razvoja. Stoga bi bilo razumno da se žene koje sumnjaju na moguću upalu obrate svojim lekarima”, savetovao je Zerbo.

Izvor: B92.net

Podeljeno