Ovaj izum može da zaustavi krvarenje rane za 15 sekundi

Podelite:

INDEPENDENT

Kompanija pod imenom RevMedx dizajnirala uređaj za koji tvrdi da može da zaustavi krvarenje rane izazvane metkom za svega 15 sekundi.

15 sekundi

 

U pitanju je modifikovani špric koji direktno u ranu ubacuje sunđere veličine male pilule a inpiracija za ovu potencijalno revolucionarnu ideju došla je zahvaljujući paketu za hitno popravljanje automobilskih guma. 

„Tada smo osmislili savršeno rešenje – nešto što možete da poprskate po rani, što će se kasnije raširiti i zasutaviti krvarenje. Međutim, otkrili smo da je krvni pritisak toliko velik da bi jednostavno sprao bilo kakvu penu“, izjavio je Džon Stajnbaum, nekadašnji lekar u vojci SAD koji se pridružio kompaniji RevMedx. 

Umesto korišćenja pene, Stajnbaum i njegov tim počeli su da eksperimentišu sa sunđerima koji su bili isečeni na pilule prečnika 1 cm. Poput pene, ovi sunđeri se šire kako bi ispunili šupljinu nastalu pogotkom metka. Ovi sunđeri se takođe lepe za vlažne površine i tako stvaraju dovoljno pritiska za prestanak krvarenja. 

Svaki sunđer je takođe posebno obeležen kako bi mogao da se prikaže prilikom snimanja rentgenom kako bi doktori bili sigurni da u telu nije ostala nijedna od ovih sunđerastih pilula. 

Korišćenje ovog izuma je izuzetno prosto i ekipe za brzo reagovanje samo trebaju da ubrizgaju sadržaj šprica u ranu. 

Svaki špric je napravljen od laganog polikarbonata i očekuje se da će koštati 100 dolara.

|B92.net|

Podeljeno