Ovaj kozmetički preparat sve žene koriste, a nemaju pojma koliko je otrovan

Podelite:

Ubedljivo najotrovnija stvar koju imate u torbici za kozmetiku je lak za nokte. Iako se odavno zna da isparenja laka mogu da budu toksična i da ne bi trebalo da sređujete nokte u neprovetrenoj prostoriji, nova istraživanja pokazuju da i samo nošenje laka na noktima može da vas otruje. I to prilično ozbiljno!

kylie-1436065-638x352

Naučnici sa univerziteta „Djuk“ iz Severne Karoline su u saradnji sa američkom Grupom za životnu sredinu (ESG) ispitali uticaj laka za nokte na ljudski organizam. Posebno su se koncentrisali na jedinjenje trifenil fosfat (TPHP) koje neki proizvođači dodaju lakovima kako bi bili dugotrajniji i otporniji na oštećenja. Ovo jedinjenje se inače dodaje prilikom izrade plastike i usporivača plamena – i može da bude jako otrovno.

Trifenil fosfat nije oduvek bio u sastavu lakova za nokte. Zapravo, dodat je kao zamena za ftalate, koji su se ranije nalazili u bočicama, a koje su naučnici povezali sa problemima u plodnosti kod žena. Ipak, sada se pokazuje da TPHP nije baš najbolja zamena.

U istraživanju je učestvovalo 26 žena, kod kojih se u organizmu pokazalo 700 procenata više TPHP-a u roku od 10 sati nakon lakiranja noktiju. To je jasan pokazatelj da ova štetna hemikalja lako ulazi u organizam putem noktiju, a mnogobrojna istraživanja pokušavaju da utvrde na koji način tačno ovo jedinjenje utiče na naše telo. Za sada je samo jasno da nikako nije dobro, jer je studija nad životinjama pokazala da povećan nivo trifenil fosfata dovodi do problema u reprodukciji i razvoju.

Borci za životnu sredinu apeluju na kompanije da izbace ovaj sastojak iz lakova, a dok se to ne desi, evo šta možete da uradite kako biste se zaštitili – a da pritom ne morate da se odreknete sređenih noktiju:

Kupite kvalitetan lak

Cena nije uvek garancija kada su ove stvari u pitanju, jer i poznati brendovi dodaju svašta u svoje proizvode, ali dobra strana je u tome što na pakovanju skupljih lakova najčešće možete da vidite sastav. Tako da je boje da izdvojite malo vremena i novca, nađete lak koji ne sadrži TPHP i, na kraju krajeva, koristite taj jedan lak, dok ne skupite novac za drugu boju. Znamo da je monotonija boje na noktima dosadna, ali je svakako zanimljivija od neke ozbiljne bolesti koju biste mogli da dobijete od laka.

Lakirajte nokte jednom nedeljno

Naučnici su istakli da bi rezultati njihove studije najviše trebalo da zabrinu žene koje često lakiraju nokte – zato što se najveći nivo TPHP-a stvara baš 10 sati nakon lakiranja. Zato je najbolji savet da lakiranje noktiju svedete na jednom nedeljno. I to ne samo zbog ovog jedinjenja, već i zbog toksičnih isparenja koja udišete prilikom samog procesa lakiranja, kao i zbog smanjenja upotrebe acetona (još jednog otrova).

Zaboravite na bezbojni lak

Da, znamo da je bezbojni lak pravi čudotvorac, i da može da produži trajanje manikira i do nekoliko dana, ali tužna istina je da se upravo u njemu nalazi najviše trifenil fosfata – upravo zbog toga što mu je svrha da traje dugo i zaštiti lak ispod. Ono što možete da uradite jeste da, kao i sa lakom u boji, pronađete brend koji u sastavu nema ovo jedinjenje. Do tad bi najbolje bilo da ga se klonite.

Podeljeno