Ove navike izazivaju nadutost

Podelite:

Uopšte ne treba dovoditi u pitanje da li ishrana ima jak utisak na nadutost stomaka, međutim uopšte ne mora da bude presudna. Predstavljamo vam šta sve dovodi do ovog osećaja…

nadutost stomaka

Jedete prebrzo

Kada jedemo suviše brzo unosimo više kalorija, a pritom umemo i da gutamo vazduh koji dovodi do nadutosti stomaka. Ujedno, kada brzo žvaćemo mi progutamo i veće komade hrane koje organizam teže vari, a to dovodi do usporavanja metabolizma, kao i nadutosti. Da ni ne pominjemo da na ovaj način mi često ne možemo da osetimo kada smo siti, pa neretko pojedemo i više nego što nam je zapravo potrebno.

PITAJTE DOKTORA ONLINE! U SAMO 3 KLIKA! Kliknite ovde >>

Hrana bez šećera

Većina ljudi se zbog zdravije ishrane prebaci na proizvode na kojima je naznačeno da nemaju šećer, a naročito kada požele da počnu sa dijetom. Međutim, upravo ti proizvodi, kao i oni koji sadrže malo šećera i kalorija, mogu da budu odgovorni za nadutost. Naime, veštački zaslađivači imaju manju energetsku vrednost, ali se dosta duže vare, pa mogu da dovedu i do nadutosti.

Sirov kelj

Možda je kelj popularan jer važi za niskokaloričnu hranu, ali on ipak nije idealan za svakoga, a pogotovo za one koji imaju probleme sa nadimanjem. No, ako ste među njima, ali nemate nameru da usporite sa konzumiranjem kelja, makar gledajte da uvek bude kuvan, na vodi ili pari.

PITAJTE DOKTORA ONLINE! U SAMO 3 KLIKA! Kliknite ovde >>

Kako protiv nadutosti

Između ostalog, pomoć možete naći u čajevima protiv nadimanja poput nane, morača ili kima. Istovremeno, nije na odmet isključiti iz ishrane hranu koja smeta većini ljudi, kao što je pržena hrana, hrana iz pekare, a naročito lisnata testa, grickalice, gazirani sokovi. Nije preporučljivo ni kombinovanje prostih ugljenih hidrata sa koncentrovanim mastima i koncentrovanim proteinima jer tako stvaramo dodatnu kiselinu u želucu. Dok se problem ne otkloni, najbolje je jesti hranu spremanu u svojoj kuhinji.

Imajte u vidu da ako se nadutost ponavlja ili ako je praćena jakim bolovima, definitivno biste trebali da se  javite lekaru.

E.G.

Ako imate bilo kakvih zdravstenih pitanja obratite se sertifikovanim lekarima putem servisa koji spaja korisnike i lekare www.eklinika.rs

eKlinika.rs / ZenskiMagazin

Podeljeno