Ove stvari ginekolog može lako da otkrije

Podelite:

Tih dvadesetak minuta provedenih na ginekološkom pregledu mogu otkriti mnogo više o vašem zdravlju nego što pretpostavljate.

ginekologija

SEKSUALNI ŽIVOT – Mnogi ne žele da govore o svojim seksualnim problemima ili zato što se stide ili misle da to nije bitna stvar o kojoj treba razgovarati sa lekarom. Ginekolozi mogu prepoznati suvoću vagine zahvaljujući variranju estrogena. Tkivo, koje je normalno tamno ružičaste boje i sjajno, izgleda bledo, gotovo belo i bez sjaja je.

PALPATORNI PREGLED – Tokom palpatornog pregleda iskusni ginekolog ponekad može da otkrije kada su mišići oslabili do tačke da osoba možda pati od proliva.
VAGINALNE INFEKCIJE – Sedamdeset odsto žena pokušava sama da izleči vaginalne infekcije pre nego što se obrati lekaru. Tada se ispostavi da uopšte nije reč o gljivičnoj infekciji, već o vaginozi koja ne reaguje na lekove koji se mogu uzeti bez recepta u apoteci.
RAZNA OBOLJENJA – Tokom godišnjeg pregleda lekar može proveriti i vulvu i zonu oko nje u potrazi za znacima melanoma ili potencijalno prekanceroznih promena na koži, koje često nemaju nikakve simptome.
ANOMALIJE – Samo lekar može da ustanovi razne anomalije ukoliko postoje i za koje je dobro znati da ima, pre nego što postanu problem, kao što je, na primer, uvećana materica ili niska bešika.

 

 

 

Izvor: Zena.Blic.rs

Podeljeno