Ove stvari nijedan muškarac ne bi smeo da zanemaruje ako mu je zdravlje milo

Foto-ilustracija: Foter/jessicalrone
Podelite:

Svi znamo da su muškarci skloniji nekim bolestima nego žene, ali ipak o tome ni ne razmišljamo dok ne dođemo u neke godine. Nažalost, statistika na svetskom nivou pokazuje da sve više mladih boluje od onoga što su se nekad zvale „staračke bolesti“. Zato posebno obratite pažnju na ove simptome.

Foto-ilustracija: Foter/jessicalrone

Foto-ilustracija: Foter/jessicalrone

Problemi sa erekcijom

Ako vam se jednom desi da ne može da vam se „digne“, to ne mora da bude ništa ozbiljno. Ali, ako se ovo često dešava, možda je u pitanju nešto ozbiljnije. Pored psiholoških problema, koji često dovode do problema s erekcijom, ne treba zanemariti ni činjenicu da ovo može da bude prvi znak problema sa srcem.

– Naravno da svaka vrsta problema sa erekcijom treba da se ispita, posebno ako se radi o mlađim ljudima. Često stvari mogu da se reše razgovorom, ali može da bude u pitanju i dublji zdravstveni problem – ističe dr Sava Bojović, urolog i seksolog.

Na kraju krajeva, čuvena „Vijagra“ je slučajno izmišljena, kada su lekari pokušavali da nađu lek za visok krvi pritisak. Tako da srce i penis imaju više zajedničkih stvari nego što ste ikad pretpostavljali.

Rast grudi

Ako ste muškarac a imate velike, mesnate ženske grudi, verovatno se osećate jako neprijatno i samo žeite da to sakrijete od svih. Najčešće je, kažu lekari, reč jednostavno o višku kilograma, pa je rešenje smanjivanje obroka i redovnija poseta teretani.

Međutim, istina je da je ovo može da bude i zdravstveni problem koji može da se reši, ako se javite lekaru. Najčešće je reč o hormonalnom poremećaju, kada se kod muškaraca javi višak ženskih hormona, i zbog toga dolazi do rasta grudi. Ako su grudi baš velike, sve može da se reši i plastičnom operacijom.

Ono što je najbitnije jeste naglasiti momcima da to što imaju grudi ne znači da se pretvaraju u devojčice (budući da se ovo najčešće javlja u periodu puberteta, kada su zbunjeni) i da će sve biti u redu.

Prečesta poseta WC-u tokom noći

Verovatno ste čuli za prostatu i za sve probleme koje ova bitna žlezda može da izazove kod muškaraca. Iako je uvećana prostata znatno češća kod starijih muškaraca, učestalo mokrenje tokom noći može da bude i signal za kancer prostate koji, kao i svi drugi oblici ove opake bolesti, ne bira godine.

– Učestalo mokrenje je prvi znak da nešto nije u redu sa prostatom, a muškarci najčešće izbegavaju ovaj pregled jer nije prijatan. Ali jako je bitno da se redovno pregledaju, posebno u poznijim godinama. Kod mlađih isto stoji da sa pojavom takvih simptoma treba da se obrate lekaru – ističe urolog.

Prostata je, inače, žlezda oblika i veličine oraha koja je zadužena za proizvodnju seme tečnosti, u kojoj se nalazi sperma.

Manjak seksualne želje

Mladi momci su obično uvek željni seksa, pa ako primetite da u poslednje vreme gubite interesovanje za ovaj vid „zabave“ to može da bude signal za razne probleme. Može biti u pitanju depresija, previše stresa na poslu ali i hormonalni poremećaj.

Naime, najčešće se radi o poremećaju koji dovodi do smanjene proizvodnje muških hormona, a ovo dalje može da dovede do ozbiljnijih problema. Obavezno se obratite lekaru ukoliko primetite ovakvu promenu.

S druge strane, za muškarce koji su dugo u vezi ovo i ne mora da bude znak bolesti, već jednostavno prezasićenja i monotonije. Pokušajte malo da eksperimentišete.

Čvorovi oko bradavica

Karcinom dojke se najčešće vezuje za žene i to ne bez razloga – svega jedan procenat karcinoma dojke javlja se kod muškaraca. Međutim, to ne znači da ne možete da ga dobijete. Prošle godine je u Velikoj Britaniji 350 muškaraca obolelo od raka dojke.

Iako se u većini slučajeva radi o muškarcima koji imaju preko 60 godina, stručnjaci upozoravaju da ni mladi momci nosi imuni na ovu opasnu bolest.

– Prepipavanje dojki je obavezno i kod muškaraca i kod žena, ali nažalost i mnoge žene to zanemaruju, a kamoli muškarci – ističe ginekolog dr Mima Fazlagić.

UKOLIKO VAM JE POTREBAN SAVET BILO KOG LEKARA MOZETE SE OBRATITI SERTIFIKOVANIM LEKARIMA PUTEM SERVISA WWW.EKLINIKA.RS

eKlinika.rs / Izvor: 24sata.rs

Podeljeno