Ovih 5 signala vam mogu spasiti život, prepoznajte ih na vreme

Podelite:

Zubi

Pored toga što treba redovno da kontrolišete zube i desni tako što ćete s vremena na vreme posećivati zubara, na osnovu zuba možete saznati neke stvari o vašem telu. Promene u usnoj šupljini mogu biti neki od prvih pokazatelja bolesti koje pogađaju srce, pluća, gastrointestinalni trakt ili druge delove tela. Ne ignorišite promene na zubima i desnima već potražite pomoć stručnjaka.

Zapaljenje i krvarenje desni

Ukoliko su desni upaljene i krvare kada perete zube, velika je šansa da bolujete od neke bolesti desni ili dijabetesa. Zapravo, studije su pokazale da ljudi koji boluju od dijabetesa imaju veće šanse da razviju bolesti desni.

Bolesti desni nastaju usled bakterijske infekcije. Desni su veoma osetljive na bakterije i mikroorganizme u usnoj šupljini. Studije su pokazale da pravilna higijena može samo da smanji šanse od obolevanja desni.

Ispucali zubi

Ispucali zubi su nepobitan znak starenja, mada mogu biti i znak kiselinskog refluksa. Kod kiselinskog refluksa, kiselina iz stomaka se vraća u ezofagus i javljaju se simptomi gorušice.

Hronični kiselinski refluks može oštetiti enamel zuba i zube uopšte zbog čega oni mogu lakše da puknu.

Hronične rane u ustima

Potpuno je normalno imati s vremena na vreme ranicu u ustima, naročito ako grickate usne. Međutim, ako ove rane ne nestanu za dve nedelje, trebalo bi da posetite zubara. U najvećem broju slučajeva to nije ništa ozbiljno, ali može da se desi da se pojavio rak u usnoj šupljini.

Studije su pokazale da je svake godine sve više onih koji obolevaju od raka usne šupljine, a naročito pušača. Veliki problem je što je stopa preživljavanja ovog raka veoma mala. Zato je važno da redovno proveravate svoja usta i da detektujete potencijalni rak u što ranijem stadijumu.

Povlačenje desni i labavost zuba

Verovali ili ne, zubar može prvi primetiti znake osteoporoze. Povlačenje desni, labavost i ispadanje zuba su neki od prvih znakova osteoporoze, bolesti koja najčešće pogađa žene iznad 50. godine.

Naslage i bolne desni

Da li znate da su naslage koje se nagomilavaju na vašim zubima iste kao one koje mogu da uzrokuju srčani ili moždani udar? Studije su pokazale da je zapaljenje desni jedan od najčešćih uzroka srčanih bolesti. Bakterije iz usta mogu ući u krvotok i formirati trombove i blokirati arterije.

Zubar će moći da prepozna infekciju na vreme i spreči nakupljanje naslaga.

Pitaj Doktora eKlinika.rs

Podeljeno