Ovih 5 signala vam mogu spasiti život, prepoznajte ih na vreme

Podelite:

Težina

Gojenje i mršavljenje su nešto što se dešava svima i zavise uglavnom od ishrane, načina života i stresa. Međutim, naglo gojenje ili mršavljenje nikako ne smete ignorisati.

Ukoliko se puno ugojite ili smršate u kratkom vremenskom periodu, to može ukazivati na neravnotežu hormona i probleme sa štitnom žlezdom, pa čak i na probleme sa srcem i bubrezima.

Koža

Koža je najveći organ našeg tela koji je svakodnevno izložen različitim uticajima. Zato je jako važno da pratite promene koje se dešavaju na površini kože. Nakon tuširanja i pre nanošenja kreme obavezno pregledajte svoje telo ne biste li pronašli neke znakove na koži.

Ukoliko primetite neke značajne promene u boji, izrasline, fleke ili tamne mladeže, što pre posetite svog dermatologa i ispitajte to. Na ovaj način možete sprečiti brojne bolesti, uključujući i melanom.

Nokti

Nokti mogu predstavljati ukras na rukama, ali njihova funkcija je i dalje veoma važna. Postoje promene na noktima koje mogu ukazati na različite bolesti.

Bledi nokti

Promene u sjaju noktiju mogu ukazivati na neku manju povredu nokta ili povredu tkiva ispod nokta. Međutim, bledi nokti mogu ukazati na anemiju i nedostatak crvenih krvnih ćelija u krvi što znači da bi trebalo da proverite krvnu sliku.

Anemiju uzrokuje nedostatak gvožđa u organizmu, te je jako važno da u svoju ishranu uključite namirnice bogate gvožđem kao što su lisnato povrće, cvekla i leguminoze.

Izlistali, tanki i razdvojeni nokti

Iako tanki i izlistali nokti mogu biti posledica genetike ili nedostatka kalcijuma, takve promene se mogu povezati i sa nepravilnim radom štitne žlezde. Ova žlezda se nalazi u vratu i reguliše metabolizam i rast organizma.

Premalo lučenja hormona može dovesti do preteranog gubitka kose, istanjivanja noktiju koji postaju ispucali i sporo rastu. Ukoliko primetite ovakve promene, posetite lekara što pre i izvadite krv kako biste ustanovili šta nije u redu s vašim organizmom.

Žuti i zadebljali nokti

Zadebljanje noktiju se obično dešava na nožnim prstima i obično je propraćeno žutom bojom. Ove promene su tipične za gljivične bolesti koje se obično rašire po celoj površini nokta.

Klasične kreme obično nisu efikasne jer je to bolest koja se razvija ispod nokta. Ako želite da rešite ovaj problem, najbolje je da potražite savet lekara koji će vam preporučiti adekvatne pilule protiv gljivica.

Pitaj Doktora PulmologaeKlinika.rs

Podeljeno