Ovo je jedini način da prestanete toliko da se ZNOJITE

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos.net/Ambro
Podelite:

Letnje vrućine donose i intenzivnije zagrevanje ljudskog tela što organizam kontroliše pojačanim znojenjem, a konzumiranje nekih namirnica dodatno pogoršava ovu situaciju

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos.net/Ambro

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos.net/Ambro

Proces znojenja je koristan mehanizam hlađenja organizma, ali se procenjuje da tri odsto svetske populacije pati od ekstremnog izlučivanja znoja, što tim ljudima znatno otežava svakodnevni život i aktivnosti.

Pijte ovaj napitak svakog jutra i nikad nećete smrdeti na znoj, niti ćete imati loš zadah!

Ukazujući na probleme i neprijatnosti koje kod ljudi izaziva izraženo znojenje stopala, pazuha, bedara, glave i drugih delova tela, članica Udruženja dermatologa Turske dr Nilgun Senturk kaže da to nosi i velike rizike pojave različitih infekcija, gljivičnih oboljenja i nadražaja kože, ali i psihičke traume.

– Izraženo znojenje može biti uzrok stidljivosti, ali i pojave anksioznosti kod čoveka, a posebno negativno može uticati na ljude koji rade javni posao ili na učenike u periodu puberteta – upozorava Sentur.

Ona ističe da tokom letnjeg perioda konzumiranje začinjene hrane, alkohola i svih napitaka koji sadrže kofein i šećer značajno podstiču znojenje te da je za osobe koje žele da se izbore sa ovom neprijatnošću nužno da te namirnice izbegavaju.

Image courtesy of saphatthachat at FreeDigitalPhotos.net

Image courtesy of saphatthachat at FreeDigitalPhotos.net

Osvrnuvši se i na probleme koje nosi izraženo znojenje stopala, Senturk savetuje da se ista obuća po mogućnosti ne nosi dan za danom i da se koriste čarape iz kojih se lako isparava vlaga sa kože.

Pranje nogu dva puta na dan i menjanje čarapa su svakako korisni.

– Izraženo znojenje je situacija koja se može tretirati medicinskom terapijom. Postoje lekovi i kreme koje se nanose na kožu, ali pre svega se savetuje poseta lekaru koji će utvrditi tačne uzročnike prekomernog izlučivanja znoja i u skladu sa tim odrediti pacijentu način ponašanja i dužinu terapije – kazala je Senturk.

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / Moj portal)

Podeljeno