Ovo je najlakši način da pobedimo strahove?

Podelite:

Poput mentalne kočnice, strahovi nas na različite načine mogu sputati u svakodnevnom životu. Međutim, sada i njih možete pobediti uz sasvim jednostavne trikove, tvrde autori nove američke studije.

strahovi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rezultati istraživanja objavljeni u najnovijem broju časopisa ,,Nature Neuroscience“ pokazuju da se emocionalne uspomene, naročito one povezane sa strahom, mogu pobediti uz pomoć nekoliko trikova zasnovanih na dobrom snu.

To bi značilo da se tokom sna mogu na prilično bezbedan način pobediti različite fobije ili ukloniti posttraumatski stres, pise americki magazin Tajm.

Tim istraživača koji je predvodila Ketrin Honer (Feinberg School of Medicine/ Northwestern University) iz Čikaga sarađivao je sa petnaest učesnika na ovom projektu. Njima su pokazivane fotografije lica čoveka kog nisu poznavali i pri svakom prikazivanju bili bi podvrgnuti elektrošokovima. Tako se kod njih vremenom razvijao osećaj straha od lica sa fotografije, pa bi organizam na svako sledeće prikazivanje reagovao kao da se plaši lica. Uz to, pri svakom prikazivanju fotografije u prostoriju u kojoj su bili smešteni ispitanici puštan je karakterističan prijatan miris, jer su mirisi u bliskoj vezi sa našim sećanjima na emotivne situacije i reakcije

Potom je praćeno ponašanje ispitanika tokom spavanja. U jednom trenutku tokom njihovog sna, istraživači su u tu prostoriju puštali identičan miris onom koji je puštan i prilikom prikazivanja fotografija. Izbor je pao na ne tako jake mirise koji bi mogli da probude ispitanike.

Postalo je očigledno da i samo puštanje mirisa, bez konkretnog prikazivanja fotografije čoveka i elektrošokova, izaziva osećaj straha kod ispitanika, ali je vremenom, sa sve većim prisustvom mirisa, osećaj straha slabio. Kada je nakon dremke ispitanicima ponovo pokazana ista fotografija, zabeležen je znatno slabiji strah kod ispitanika.

strahovi 2

“Individualne uspomene povezane sa osećajem straha i događajima koji su taj strah izazvali mogu biti locirane i izmenjene tokom sna”, tvrdi Ketrin Honer. “Koliko ja znam, ovo je prvi eksperiment koji pokazuje da se emocionalnim uspomenama može manipulisati tokom sna.”

U čemu je tajna sna i koliko on može imati lekovito dejstvo na strahove? Istraživači veruju da je jedna od glavnih funkcija spavanja da konsoliduje sve uspomene i iskustva koja smo stekli, kako bi se u našem mozgu napravilo dovoljno mesta za nove.

Intenzitet emocije koja je povezana sa nekom konkretnom uspomenom deluje poput sidra koje se baca sa broda. Što je emocija jača, veća je verovatnoća da će uspomena vezana za nju ostati trajnije u našem sećanju. Baš kao što će jače sidro duže zadržati brod u luci.

Upravo veza između mirisa, emocija i uspomena mogla bi da nas oslobodi strahova, tvrdi ovaj tim istraživača.

“Terapija elektrošokovima je veoma stresna, naročito u početku. Ali je ceo ovaj sistem veoma delotvoran pre svega kod fobija, nešto manje kod posttraumatskih stresova”, navodi Honer uz napomenu da ova terapija još nije prilagođena kliničkoj upotrebi.

Prema njenim rečima, strahovi igraju veoma važnu ulogu u našem životu, pa bi trebalo raditi više na otkrivanju mehanizama koji bi nas oslobodili od njih. Ovo se pre svega odnosi na velike strahove i traume, dok, napominje ona, pojedinačni manji strahovi s vremena na vreme mogu delovati i kao dobra motivacija.

Izvor: B92.net

Podeljeno