Ovo povećava rizik od raka za čak 22 PUTA! (a najveći je užitak)

Foto-ilustracija: Foter.com / ·S
Podelite:
Verovatno ste bar jendom čuli da virus HPV (Humani Papiloma Virus), nosi rizik od oboljenja od raka materice, ali to nije jedina opasnost. Njoj se izlažete mnogo češće nego što mislite.
PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

PITAJ DOKTORA ONLINE: www.eklinika.rs

HPV je virus koji ima mnogo vrsta, a neke od njih izazivaju kancer. Obično se smatralo da rak grla ili glave izazivaju pušenje i prekomerno konzumiranje alkohola.

Pitaj lekara online eklinika.rs

Ipak, naučnicima nije bilo najjasnije kako kancer, koji se obično vezuje za kancere materice, postaje rak grla. Sličnost je bila tu, ali metod je bio nejasan.

A onda su shvatili. Oralni seks je glavni krivac za prenošenje virusa HPV-16 u grlo i jednjak. Ljudi koji boluju od HPV-a imaju čak 32 puta veću šansu da obole od raka, a ako se virus nađe u grlu, šansa da dobijete tumor je čak 22 puta veća nego inače.

HPV je veći krivac za kancer grla nego alkohol i duvan.

Skoro svako od nas će u nekom trenutku života dobiti HPV, oni sa slabijim imunitetom su mu podložniji. Ipak, u retkim situacijama virus ojača i izazove kancer materice, penisa, anusa, vagine ili usta.

Kancer grla je dva puta češći kod muškaraca nego kod žena. Najčešći je kod heteroseksualnih muškaraca u četrdesetim i pedesetim. Rizičnije je imati oralni seks sa ženom nego sa muškarcem.

Majkl Daglas je javno ukazao da je zbog oralnog seksa dobio rak grla, a uz podršku žene Ketrin Zite Džouns i lekarskog tima uspeo je da ga pobedi.

Pitaj lekara online eklinika.rs

Izvor: 24sata.rs

Podeljeno