OVO SE ZOVE ZDRAV ČAJ (RECEPT)

Podelite:

Duga je istorija korišćenja drveta koje može živeti i do 3000 godina, masline. Stablo masline se u Bibliji spominje više od 1000 puta. Iako je u današnje vreme naglasak maslinama dat na plod i njegove proizvode mi ćemo se ovde osvrnuti na fantastična svojstva lista masline.

liscemasline

List masline krije brojna lekovita svojstva. Najaktivniji spoj u lišću masline, za kojeg se uglavnom i veže terapeutsko delovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid). Upravo oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje poseduju izuzetno jako antibakterijsko delovanje.

Maslinovim listom postiže se poboljšanje stanja u velikom broju bolesti uzrokovanih mikrobima – upala pluća, gonoreja, tuberkuloza, grip, meningitis, hepatitis B, herpes itd. Takođe je dobar i kod infekcija mokraćnog sistema, ali i kod hirurških infekcija. Dokazano je da maslinov list istovremeno sprečava infekcije uzrokovane delovanjem gljivica.

Za spojeve prisutne u listu masline smatra se da jačaju imunološki sistem, povećavaju energiju organizma, poseduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno delovanje, smanjuju ili čak sasvim uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni pritisak, koncentraciju šećera u krvi pa nivo LDL-a (često zvanog i „loš“ holesterol tj. loša masnoća koji se povezuje s nastankom srčanih oboljenja) u krvnom serumu.

Dug je spisak bolesti i posebno patoloških mikroorganizama koje spojevi iz maslinovog lišća uništavaju. Ukoliko bolujete od neke od sledećih bolesti korišćenje čaja od maslinovog lišća moglo bi znatno doprineti poboljšanju vašeg zdravstvenog stanja:

-srčana oboljenja i regulacija otkucaja srca
-visoke masnoće u krvi
-arteroskleroza
-herpes
-artritis
-dijabetes
-sindrom hroničnog umora
-hepatitis A, B i C
-meningitis (virusni i bakterijski)
-vaginitis
-botulizam
-difterija
-listerija
-malarija
-čir na želucu
-grip
-upala mokraćnih puteva
-encefalitis
-hlamidijske infekcije

Preterano korišćenje sadržaja maslinovog lišća može izazvati prebrzo odumiranje mikroogranizama u organizmu pa je potrebno postepeno povećavati unos čaja.

Donosimo vam i recept kako je najbolje napraviti čaj i koristiti ga:

Za šolju čaja od 2-3 dcl vam je potrebno 15-20 osušenih listova masline.

Pustite vodu da prokuva, ubacite listove i kuvajte je sa njima još 2-3 minuta. Ostavite listove da odstoje u vodi još 10 minuta i izvadite ih. Nije dobro da listovi stoje dugo.

Možete piti hladno i toplo sa medom, limunom ili bez ičega.

Čaj trebate piti svaki dan kako biste osetili poboljšanja za različita oboljenja. Čaj je preporučljivo piti i preventivno kako biste predupredili navedene bolesti. Čaj ima blagi ukus sa eventualno jedva primetnom gorčinom.

Listiće za čaj najbolje je brati u proleće kad su mladi, oprati ih i osušiti na vazduhu. Čuvati u zatvorenoj posudi zaklonjenoj od sunčeve svetlosti.

Novija istraživanje potvrdila su da čaj od maslinovog lišća ima više antioksidansa čak i od zelenog čaja što ga svrstava među najzdravije čajeve na našoj planeti.


Pitajte Doktora Online. Na eKlinika.rs

Podeljeno