Ovo su najdeblji Evropljani! Saznajte gde su Srbi! (MAPA)

Podelite:

Gojaznost je bauk koji kruži nad Evropom. Sve je više ljudi koji imaju prekomernu kilažu, a nisu ni svesni toga koliko je to opasno za njihovo zdravlje, ali i životni vek

Višak telesne mase postaje prava pošast u evropskim zemljama. Sve je veći broj gojaznih osoba, kojima nad glavom visi opasnost od dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, otkazivanja sluha, vida, bubrega, šloga, infarkta

Pogledajte samo mapu, baziranu na najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije za 2015. godine, koja pokazuje koliko odraslih, starijih od 18 godina, ima dijagnozu gojaznosti u Evropi.

Ilustracija: Jakub Marian

Ilustracija: Jakub Marian

Kao što vidite i sami, sa 19.6 odsto gojaznih, stanje u Srbiji i nije tako alarmantno, baš kao ni u Makedoniji ili Crnoj gori. Naše komšije iz Bosne i Hercegovine nalaze se na zavidnom, drugom mestu, odmah iza “mršave” Moldavije, u kojoj ima manje od 15 odsto debeljuca.

Hrvati i Slovenci bi trebalo da se zabrinu, jer četvrtina gojaznog stanovništva već predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost. Ako tako nastave, stići će rekordere Veliku Britaniju i Tursku.

Što se polova tiče, pogledajte statistiku i sa ovog aspekta. Roze područja na mapi predstavljaju oblasti u kojoj je više gojaznih žena, a plava da su debeljuce mahom muškarci.

Ilustracija: Jakub Marian

Ilustracija: Jakub Marian

(eKlinika.rs / Telegraf.rs / JakubMarian)

Podeljeno