Ovo ulje je najbolji lek za bolnu menstruaciju

Foto-ilustracija: WikiHow.com
Podelite:

Otkako postoje žene, postoje i PMS i bolni menstrualni grčevi. Ali, znate li šta su naše pretkinje koristile protiv bolova u doba kada nije postojala mogućnost da odu u apoteku i pazare gotov lek?

Nekada davno, nisu postojale tablete protiv bolova, već su se ljudi oslanjali na narodnu medicinu kako bi smanjili patnju. Isto tako je bilo i sa ženama, koje su s kolena na koleno prenosile drevni recept za ublažavanje bolnih menstruacija.

Pitaj Ginekologa

Istraživanje je pokazalo da grčeve tokom menstruacije ima gotovo 50 odsto žena, od čega njih 10 odsto doživljava bolove koji su toliko jaki, da zbog njih nisu u stanju da obavljaju uobičajene dnevne aktivnosti.

I dok tablete protiv bolova rešavaju ovaj problem u roku od pola sata, prirodni preparati nisu toliko brzi, ali mogu biti podjednako efikasni. Pritom su daleko zdraviji, bez ikakvih posledica na želudac i na organizam.

Jedan od najstarijih recepata protiv menstrualnih bolova, ali i drugih neprijatnih problema poput probavnih smetnji, artritisa i loše cirkulacije, jesu oblozi sa ricinusovim uljem, prenosi Zadovoljna.

Ricinusovo ulje se protiv bolova i upala koristilo još u drevnom Egiptu i Grčkoj. U kombinaciji sa toplotom, ono se aktivira i upija u kožu te maksimalno opušta nerve i mišiće i tako smanjuje grčeve i bolove.

Potrebno vam je:

– Ricinusovo ulje

– Termofor

– Tanji peškir ili pamučna krpa

Postupak:

1. Namažite ricinusovo ulje na donji deo leđa (područje stomaka i jajnika) i to u debljem sloju.

2. Lezite na stomak, a zamašćeni deo leđa prekrijte tankim peškirom ili pamučnom krpom.

3. Topli termofor stavite na peškir i ostavite da deluje 15 do 20 minuta.

4. Sklonite termofor s leđa i, po potrebi, ostavite peškir da koža upije gotovo svo ulje.

Saveti:

– Oblog stavljajte isključivo na leđa, jer toplota iz termofora može biti preagresivna za jajnike.

– Ulje možete namazati i na stomak, ali tada stomak zagrejte samo peškirom i ćebetom, bez termofora i ostavite da deluje 30 do 45 minuta.

– Ako nameravate termofor ipak da stavite na stomak, on ne sme biti prevruć, već samo prijatno mlak.

Pitaj Ginekologa

Telegraf.rs / Pitaj Doktora

Podeljeno