Pešačenjem do zdravog mozga

Podelite:

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da aktivan život ispunjen umerenim vežbanjem može da uspori napredovanje gubitka pamćenja kod osoba s Alcajmerovom bolešću. Otkrili su i koliko tačno kilometara treba da prepešačite za „zdrav mozak“.

471519138510a3238e9d0c970347972_orig

Na Univerzitetu Vašington otkrili su da poboljšana cirkulacija krvi u mozgu koja se javlja tokom umerenog vežbanja, može da zaštititi mozak od problema s pamćenjem izazvanih neizlečivom bolešću – rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Journal of Alzheimer’s Disease.“

Napredovanje Alchajmerove bolesti moguće je usporiti redovnim nedeljnim pešačenjem, koje bi trebalo da bude dugo osam kilometara. Naučnici su otkrili da pešačenje usporava slabljenje pamćenja kod osoba s ranim znakovima bolesti i smanjuje skupljanje mozga, ključnog pokazatelja Alchajmerove bolesti.

Alchajmerova bolest još uvek je neizlečiva progresivna bolest mozga koja dovodi do gubitka kognitivnih sposobnosti – pamćenja, razmišljanja i zaključivanja. Procenjuje se da u svetu ima oko 24 miliona oboljelih, dok se u Srbiji spekuliše sa brojkom od 100.000, dok ne bude završen Registar obolelih od Alchajmerove bolesti.

Izvor: B92.net

Podeljeno