Pet koraka do zdravog srca

Freeimages.com
Podelite:

Da li ste znali da dobar san sprečava oboljenja srca? Osim ovoga, postoji još mnogo jednostavnih načina da smanjite rizik od srčanih oboljenja.

2264_5657

Procenjeno je da oko 58 miliona Amerikanaca boluje od raznih vrsta srčanih oboljenja, uključujući oko pola miliona žena koje svake godine umiru od istih. Ipak, žene i dalje zaostaju u razumevanju ove bolesti. Pročitajte osnovnih pet koraka koji vam mogu pomoći u prevenciji bolesti srca:

Korak 1: Uradite osnovne analize

Krvni pritisak, nivo holesterola i trigliceridi su najvažnije brojke koje morate znati pre nego uopšte krenete na put ka dobrom zdravlju vašeg srca.

Korak 2: Počnite da se krećete

Vežbanje je jako bitno. Jednostavna, lagana šetnja od 30 minuta, par puta nedeljno, može smanjiti rizik od oboljenja srca i do 50 odsto. Fizička aktivnost pospešuje i zdraviji san, smanjuje stres, poboljšava raspoloženje, smanjuje krvni pritisak, nivo holesterola, poboljšava opšte stanje svesti i sprečava gubitak pamćenja.

Korak 3: Smejte se od srca

Smeh je najbolji lek! Samo 15 minuta smeha deluje kao 30 minuta aerobika na vaš kardiovaskularni sistem. Smeh utiče i na zdravo funkcionisanje krvnih sudova i razvoj hormona u mozgu koji utiču na raspoloženje i smanjenje bola i anksioznosti.

Korak 4: Fokusirajte se na vaš struk, a ne na težinu!

Struk je najbolja mera vašeg opšteg zdravlja, jer je količina masnih naslaga oko struka direktno povezana sa visokim krvnim pritiskom, sa visokim holesterolom i direktno vas dovodi u opasnost od dijabetesa. Sve što treba da uradite da bi vaš struk bio manji je je definitivno korak u pravom smeru. Liposukcija se ne računa!

Korak 5: Naspavajte se noću!

Spavanje je jedan od najvažnijih elemenata vaše dnevne rutine, značajno je potcenjeno, ali je apsolutno od vitalnog značaja za vaše dobro zdravlje. Nedostatak sna utiče na povećanje krvnog pritiska, podstiče stres, povećava apetit, a usporava metabolizam, smanjuje vaše raspoloženje i opšte stanje organizma.

pitaj

Izvor: lekarinfo.com

Podeljeno