Pet načina da prestanete da grickate nokte!

Freeimages.com / Stock photo: Nails
Podelite:

Kažu da čak trećina adolescenata gricka nokte, ali takođe i da će trećina njih prestati s navikom do 35. godine. Navike poput ove često radimo nesvesno, a rezultat su nervoze, stresa i dosade

Freeimages.com / Stock photo: Nails

Freeimages.com / Stock photo: Nails

Grickati nokte svakako ne izgleda ni lepo ni privlačno, a samim činom prenosimo sve prljavštine i bakterije u usta. Rezultat može da bude i nepovratno oštećenje noktiju, desni i zuba.

Ako želite da prestanete s ovom navikom, pročitajte savete kako to i da učinite.

1. Nadogradnja noktiju

Veštački nokti ne samo da izgledaju odlično, već su od velike pomoći osobama koje ih grizu. Ukoliko nisite tip osobe koja bi uživala u tako sređenim noktima, možete da ih oblepite flasterom ili da na ruke staviti rukavice.

2.Usvojite novu naviku

Baš kao što to znaju i zavisnici o cigaretama, navika se teško rešavamo. Pokušajte da je zamenite nekom dobrom. Neki od primera su žvakanje žvake, grickanje orašastih plodova ili pevušenje. Ukoliko vam ništa ne polazi za rukom, obratite se stručnjaku za pomoć.

3.Potražite podršku prijatelja

Put do bilo kog cilja je mnogo lakši uz podršku prijatelja, a od posebne pomoći bitće osoba koja prolazi isto što i vi.

4. Povežite osećaje i situacije

Baš kao i situacije, naše misli kreiraju i naše ponašanje. Ako možete da prepoznate koje su situacije okidač, postanite ih svesni i razmišljajte o njim svaki put kad poželite da grickate nokte. Probuđena svest o problemu može vam mnogo pomoći.

5. Pronađite spas u opuštanju

Ako ste već prepoznali koje vas situacije i raspoloženje teraju da grizete nokte, pronađite neku metodu opuštanja koja će pobediti jaku želju. Igrajte, pevajte, meditirajte ili pripremite biljni čaj koji će vas umiriti.

eKlinika.rs / Ordinacija.hr

Podeljeno