Pilula bi uskoro mogla da zameni injekcije insulina?

Podelite:

Dnevne inekcije insulina su bolna stvarnost za mnoge. To bi uskoro moglo da se promeni ukoliko istraživači, koji su uspešno testirali oralni insulin na pacovima, uspeju da ponove taj uspeh i kod ljudi.

pilula

 

Skoro 350 miliona ljudi širom sveta pati od dijabetesa, a očekuje se da će taj broj porasti na 500 miliona do 2030. godine. 

Iako najuobičajeniji oblik, dijabetes tipa 2, ne zahteva uvek tretman insulinom, skoro četvrtina svih pacijenata zavisi od insulinskih injekcija. 

Uzimanje pilule insulina ne bi samo olakšalo proceduru, već bi pacijenti mogli da počnu da uzimaju insulin znatno ranije tokom razvoja bolesti, što bi moglo da ublaži sekundarne komplikacije koje uključuju slepilo i znatno slabije zalečenje koje može dovesti do amputacija. 

Insulin je protein i kada dođe u dodir sa stomačnim enzimima on biva uništen. Ukoliko bi mogao da prođe kroz stomak bezbedno, on je preveliki molekul (skoro 30 puta veći od aspirina) da bi mogao da bude apsorbovan u krvotok, gde je potrebno da bude kako bi regulisao nivoe šećera. 

Uprkos ovim poteškoćama, Sanjong Jain sa Nacionalnog instituta farmaceutskog obrazovanja u Indiji i njegove kolege već godinama rade na načinu da se insulin pretvori u pilulu. 

Prvi uspešan pokušaj desio se 2012. godine kada su razvili formulaciju koja je uspešno kontrolisala nivoe krvi kod pacova. Međutim, korišćeni materijali bili su toliko skupi da nije postojala mogućnost masovne proizvodnje. 

Sada, u radu objavljenom u žurnalu „Biomacromolecule“, oni tvrde da su pronašli jeftiniji i pouzdaniji način. Oni su glavne prepreke zaobišli pakovanjem insulina u malene vrećice masti koje su povezali sa folnom kiselinom kako bi poboljšali apsorbciju. 

Masti koje koriste su jeftine i u prošlosti su bile uspešno korišćene uparene sa drugim lekovima. 

Janova formula je kod pacova bila podjednako efikasna kao i injekcija insulina, iako su se relativne količine insulina koje su dospevale u krvotok varirale, postoji jedna velika razlika – dok je efekat injekcije 6 do 8 sati, nova formula kontroliše nivoe šećera i duže od 18 sati. 

Najvažniji deo ovog istraživanja dolazi nakon testiranja na pacovima pošto je potrebno naći ljudske dobrovoljce i proučiti efekte koje pilula ima na ljude.

Izvor: B92.net

Podeljeno