Pitate se kako zategnuti stomak? Abdominoplastika ili zatezanje kože stomaka je najlakše rešenje

Freeimages.com
Podelite:

Abdominoplastika ili dermolipektomija („zatezanje stomaka„) je hirurška procedura  kojom se otklanja višak kože i podkožnog masnog tkiva sa stomaka (takozvani viseći stomak) i zateže kompletna muskulatura prednjeg trbušnog zida. 

Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

Foto-ilustracija: Foter/TipsTimes

Abdominoplastika je u stvari zatezanje mišića i pravljenje oblika prednjeg trbušnog zida a dermolipektomija je odstranjivanje višla kože I potkože na prednjem trbušnom zidu.

Ova operacija se danas radi u jednakom procentu kod žena i muškaraca. 

Opušten stomak“ se najčešće javlja kod osoba koji su izgubile višak kilograma ili žena koje su imale više porođaja a naravno da i nasledni faktor ima velikog značaja. Takodje može biti posledica rastezanja trbušnog zida usled pojačanog intraabdominalnog pritiska ili posledica kila prednjeg trbušnog zida

Indikacije za ovu operaciju su višak kože i masnog tkiva na stomaku, opušten i labav stomak, prisutne strije na donjem delu stomaka kao i opušteni i razdvojeni mišići trbušnog zida.

Operacija se izvodi u opštoj endotrahealnoj anesteziji a može se izvesti u kombinovanoj epiduralnoj i spinalnoj anesteziji koja daje mogućnost pacijentu da bude budan i prati operaciju. 

Preoperativno hirurg obaveštava pacijenta o tome šta će sve biti obuhvaćeno dermolipektomijom, šta će se sve preduzeti da bi se izvela operacija. U toku inicijalnog pregleda hirurg će najverovatnije od vas tražiti da pokažete tačno kakvu bi promenu voleli da uradite na vašem stomaku i na osnovu toga videti da li je vaš zahtev realan. Pri pregledu koji se vrši u stojećem i ležećem položaju treba utvrditi koliki je višak kože i podkožnog masnog tkiva, stepen labavosti muskulature trbušnog zida, kao i eventualno prisustvo ventralnih kila.

Rez je horizontalan i pruža se u donjem delu stomaka iznad pubičnih dlačica i pruža se bočno prema karličnim kostima. Dužina reza zavisi od stepena opuštenosti i viška kože. Generalno rez je sakriven i ima konture kupaćeg kostima tako da se na plaži ne vidi.

Ceo kompleks koža i podkožno tkivo se ispreparišu sve do mišićne fascije i gore do rebara. Zategnu se abdominalni mišići i uradi njihovo spajanje (plikacija) oblikujući i praveći nove lepe konture tela. Nakon toga se iseca višak kože i podkožnog tkiva . Pravi se novi pupak koji mora da liči na pravi. Rezovi se šiju intradermalno da bi ožiljci bili slabo vidljivi. 

Postoperativno pacijent mora da bude u položaju savijenih nogu nekoliko dana kada se i skidaju drenovi. Konci se skidaju oko 14 dana. Nakon operacije zatezanja stomaka nose se posebni steznici koji se nose još mesec dana nakon operacije. Fizički napori se izbegavaju mesec dana nakon dermolipektomije.

Važno je napomenuti da se pravi efekat ove operacije vidi tek nakon 3-5meseci .

Komplikacije nakon abdominoplastike su retke, a mogu biti rane i kasne. Od ranih komplikacija su: hematom, infekcija, nekroza oko reza i najčešće se javlja kod pušaća i dijabetičara. Nakon operacije zatezanja kože stomaka može da se akumulira serom ispod kože u donjim partijama abdomena koji nekada može biti prisutan nekoliko meseci nakon operacije. Od kasnih komplikacija je pojava hipertrofičnog ožiljka.

log

Procedura operacije u specijalnoj bolnici Hirurgija dr Djoković:

Pacijent u zakazani termin dodje u bolnicu da nije jeo I pio tog jutra. U bolnici se urade laboratorijske analize, ekg, rtg, pregled interniste i ostale potrebne analize. Hirurg crta operativno polje na pacijentu još jednom mu pokazujući gde će biti rez i objašnjavajući detalje operacije. Pacijent potpisuje pristanak na operaciju. Nakon nekoliko časova od prijema radi se operacija koja traje oko 3 h. pacijent ostaje u bolnici oko 2-3 noći. Drenovi se vade drugi ili treći dan. Pacijent sve vreme nakon operacije nosi specijalni pojas a tri dana hoda povijen .

Kontrola nekoliko dana nakon otpusta i cetrnaetsog dana se skidaju konci.

Podeljeno