Počeli ste da zaboravljate? Pomoći će vam magični ruzmarin

freeimages.com
Podelite:

Ruzmarin je u našim krajevima simbol svadbenih veselja, ređe začinske biljke, a u tradicionalnoj medicini njegovi listovi se širom sveta vekovima koriste.

Od davnina je poznat kao biljka koja poboljšava pamćenje, pa su i đaci u antičkoj Grčkoj stavljali u kosu iglice ruzmarina da bi bolje pamtili. I Šekspir ga je opevao u Hamletu, kad Ofelija kaže: „To je ruzmarin, to je sećanje“.

Pitaj doktora  – eKlinika.rs

Studije su otkrile da ruzmarin sadrži karbonsku kiselinu koja neutralizuje slobodne radikale u mozgu, kao i prirodne kiseline koje pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala. Svojstvo ruzmarina je i da sprečava razgradnju acetilkolina, hemikalije koja podstiče ćelije mozga odgovorne za pamćenje i rasuđivanje.

U nizu testova eterično ulje ruzmarina je pokazalo fantastične rezultate. Naime, mirisanje ovog ulja za 60 do 75 posto povećava šanse da nešto zapamtite. Poređenje je rađeno s ispitanicima koji nisu mirisali ulje ruzmarina.

Zato ne bi bilo loše da u tašnu stavite malu bočicu ovog ulja. Kad poželite da nešto što bolje zapamtite, a vi ruku u tašnu i flašicu pod nos. Lako je.

Pitaj doktora  – eKlinika.rs

Hemija mirisa za bolje pamćenje

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Psychopharmacology“ hemijsko jedinjenje 1,8-cineol odgovorno je za poboljšanu funkciju memorije. Ispitanici su udisali ekstrakt ruzmarina pre obavljanja određenih poslova, a potom su testirani nivoi njihovog stresa, raspoloženja, brzine i tačnosti. Što se više 1,8-cineola apsorbuje u krvotok, dobija se više pozitivnih rezultata!

Pitaj doktora  – eKlinika.rs

Izvor: eKlinika.rs / blic.zena

Podeljeno