Podočnjaci jesu užas, ali ipak možete da ih se rešite

Freeimages.om
Podelite:

Podočnjaci su stvar genetike. Koža ispod oka znatno je tanja od kože na drugim delovima tela. Debela je samo 0,5 milimetara, dok je ona na ostatku našeg tela debela oko 2 milimetra.

Freeimages.om

Freeimages.om

Braonkasta ili ljubičasta boja se pojavljuje jer kapilari, koje prokrvljuju kožu ispod oka, ne propuštaju svu svetlost, pa se crvena krv u venama čini, kao i u venama, plava.

To je prvi razlog zbog kojeg se pojavljuju podočnjaci, a ujedno i razlog zašto se, kod udaraca, na primer, najintenzivnije vidi šljiva ispod oka.

Evo šta možete da učinite kako bi podočnjaci postali stvar prošlosti:

1.Umereno koristite kreme za pomlađivanje

U kremama za pomlađivanje nalaze se retinol, glikolna i salicilna kiselina. Oni poboljšavaju tonus kože i poboljšavaju njenu strukturu. Međutim, preterano korišćenje može da izazove iritacije, posebno ako se nanose na tanku kožu ispod oka. Kreme za pomlađivanje ne bi trebalo stavljati iznad jagodične kosti.

2. Isperite šampon sa svoje kože

Najčešći razlog nastanka dermatitisa su losioni, regeneratori i šamponi, koji se zadržavaju u očnom kapku. Dobro isperite ostatke šampona sa svog lica, a ukoliko su vam oči osetljivije ili patite od alergije, birajte proizvode specijalizovane za takvu kožu.

3. Konzumirajte hranu bogatu solima

Oko 1.500 miligrama natrijuma dnevno dovoljna je količina da postignete efekat zadržavanja vode u zoni oko očiju. Osim soli, za smanjivanje podočnjaka dobar je i kofein. Najbolje bi bilo potražiti neku kremu na bazi kofeina, a ukoliko želite, na područje ispod oka možete stavljati i vrećice od čaja, koje su bogate teinom. I kofein i tein sužavaju krvne sudove, a time se smanjuje i otečenost tkiva ispod očne jabučice.

4. Pokušajte da održavate optimalnu težinu

Naglim mršavljenjem, baš kao i kod starenja, spuštaju se obrazi i pojavljuju se podočnjaci. Mršavljenje je praćeno smanjenjem obima kože, a na licu se najviše vidi oko očiju i ispod brade. U takvim situacijama pomažu hladne obloge, a ukoliko je promena drastična, tu su botoks i slični popunjivači kože.

eKlinika.rs / 24sata.rs

Podeljeno