Pogledaj koje voće i povrće ima najmanje otrova

Foto-ilustracija: Sxc.hu/belisle
Podelite:

Environmental Working Group (EWG) svake godine objavljuje liste najčistijeg namirnica, kao i onih koji se proizvode s najviše pesticida. Evo koje bi voće i povrće trebali jesti s oznakom organske proizvodnje.

Foto-ilustracija: Foter/Kirti Poddar

Foto-ilustracija: Foter/Kirti Poddar

esti organsko voće i povrće je prehrambeni imperativ. Pogotovo kada je u pitanju hrana koja se proizvodi uz pomoć najviše pesticida.

Zahvaljujući popisu EWG-a utemeljenog na analizi najpopularnijeg voća i povrća, te testova nekoliko desetina hiljada uzoraka američkog Ministarstva poljoprivrede i uprave za hranu i lekove SAD, poznato je koji su to plodovi.

Avokado, kukuruz šećerac i ananas se proizvode sa najmanjim postotkom pesticida, dok se najzagađenijim namirnicama smatraju jabuke, breskve i nektarine.

Pritom treba znati da je svaki uzorak nektarina i 99 posto testiranih uzoraka jabuka pokazivao naznake barem jednog pesticida, dok je tek jedan posto uzoraka avokada pokazivao prisutnost štetnih toksičnih stvari.

Najčistije povrće i voće:

1. Avokado

2. Kukuruz šećerac

3. Kupus

4. Grašak (smrznuti)

5. Crveni luk

6. Špargla

7. Mango

8. Papaja

9. Kivi

10. Patlidžan

11. Grejpfrut

12. Dinja

13. Karfiol

14. Slatki krompir

15. Lubenica

Najzagađenije voće i povrće:

1. Jabuke

2. Breskve

3. Nektarine

4. Jagode

5. Grožđe

6. Celer

7. Blitva

8. Paprika

9. Krastavac

10. Paprika

11. Pečurke

12. Krompir

13. Čili papričice

14. Kelj

15. Drugo zeleno lisnato povrće

 

Pitajte doktora online u samo 3 klika. www.eklinika.rs

eKlinika.rs /24sata.rs

Podeljeno