Pogledajte kako su u prošlosti radili testove na trudnoću

Podelite:

Savremeni testovi na trudnoću vam omogućuju da u tom, intimnom, trenutku budete u svom domu, sa svojim partnerom i relativno brzo saznate radosne vesti. Međutim, nije uvek bilo tako. Prvi podaci o testu na trudnoću otkriveni su u tekstovima iz Egipta, a datiraju još iz 1350. godine pre nove ere.

 test za trud

SEME JEČMA
Ženama koje su sumnjale da su u drugom stanju se preporučivalo da nedelju dana uriniraju po semenju ječma i pšenice. Ukoliko izraste ječam, rodiće dečaka, a ako nikne pšenica, devojčicu. U slučaju da nijedno seme ne proklija, žena nije u drugom stanju.
Kasnija testiranja ove metode su pokazala da je seme nicalo u 70 odsto slučajeva kada je žena trudna, a ne bi proklijalo ako urinira muškarac ili žena koja nije u drugom stanju.

ZEČIJI TEST

Naučnici su krajem 19. veka opisivali određena lučenja u telu, koja su od velike važnosti za funkcionisanje organizma – kasnije poznata kao hormoni. Dvadesetih godina prošlog veka, naučnici iz više zemalja su došli do otkrića da urin trudne žene, ubrizgan u mladunčad miševa, zečeva i žaba, izaziva određene promene u funkcionisanju jajnika životinja.
Tada je nastala fraza „zečiji test“ – životinje su ubijane i secirane kako bi se utvrdilo da li je žena trudna, s obzirom na to da hormon hCG, prisutan u urinu trudnica, izaziva ovulaciju kod životinja.
Tokom šezdesetih godina 20. veka razvijan je test hemaglutinacijske inhibicije. Zvuči komplikovano, i zaista i jeste bio. Test je podrazumevao mešanje pročišćenog hCG, uzorka urina i antitela koji su usmereni protiv hCG. Ako je žena trudna, crvena krvna zrnca bi se grupisala na određeni način.

KONAČNO MODERNE TEHNOLOGIJE
Testiranje na trudnoću je postalo manje komplikovano sedamdesetih godina prošlog veka, jer su rezultati bili gotovi za dva sata, a bili su precizni već četiri dana nakon izostajanja menstruacije. Međutim, i njih su sprovodili stručnjaci u laboratorijama.
Prvi test koji je bio namenjen za kućnu upotrebu na američkom tržištu se pojavio 1977. godine. Savremene metode otkrivanja trudnoće doživele su brojne promene u odnosu na prve kućne testove. Nije potrebno poštovati komplikovanu proceduru i čekati dva sata na rezultate.  Testovi su danas lako dostupni, jeftini, precizni i mogu dati pouzdane rezultate i pre nego što menstruacija kalendarski izostane. Prvi digitalni testovi su se pojavili na tržištu 2003. 

Izvor: zena.blic.rs

Podeljeno