Polifenoli u Crvenom vinu i zelenom čaju zaustavljaju rast raka prostate – sugerišu ispitivanja

Podelite:

 

Science Daili (11. Jun 2010) – Šta bi moglo da dovede do velike ofanzive u lečenju raka prostate, naučnici sada znaju, zašto polifenoli u crnom vinu i zelenom čaju inhibiraju rast raka.

VINO

 

 

 

Ovo novo otkriće, objavljeno u FASEB Časopisu, koji objašnjava kako antioksidansi u crvenom vinu i zelenom čaju, proizvode kombinovani efekat- u prekindanju puta važne ćelijske signalizacije, neophodnog za rast raka prostate. Ovaj nalaz je značajan jer može da dovede do razvoja lekova koji bi mogli zaustaviti ili usporiti napredovanje raka, ili da poboljša trenutne tretmane.

 

 

 

 

 

„Ne samo da SphK1/S1P- signalizacija puta- igra ulogu u raku prostate, nego takođe igra ulogu kod drugih vrsta raka, kao što je rak debelog creva, dojke,i želuca „, rekao je Džerald Veissmann, MD, glavni urednik FASEB Dnevnika. „Čak i ako buduće studije pokazuju da konzumiranje crnog vina i zelenog čaja, nije tako efikasno kod ljudi, kao što očekujemo, znanje da jedinjenja u tim pićima mogu da poremete ovaj put – je važan korak u razvoju lekova koji imaju isti cilj.“

 

 

 

Naučnici u -in vitro- eksperimentima su pokazali da inhibicija Sfingozin kinase-1/sphingosine 1-fosfat (SphK1/S1P) -je put od suštinske važnosti za polifenole zelenog čaja i vina jer ubijaju ćelije raka prostate. Dalje, miševi genetski izmenjeni, da razviju ljudski tumor prostate, su ili tretirani, ili nisu tretirani zelenim čajem i polifenolom vina. Tretirani miševi su pokazali smanjenje rasta tumora, kao rezultat otežanog puta- SphK1/S1P. Da imitiraju preventivne efekte polifenola, još jedan eksperiment koristi tri grupe miševa kojima je data voda za piće, voda za piće sa zelenim čajem poznatim kao jedinjenje EGCG, ili voda za piće sa različitim jedinjenjima zelenog čaja, poliphenon E. Ljudske ćelije raka prostate su ubačene u miševe, a rezultati su pokazali dramatično smanjenje veličine tumora kod miševa koji su pili EGCG ili mešavinu E poliphenon.

 

 

 

„Duboki uticaj koji antioksidanasi u crvenom vinu i zelenom čaju, imaju na naše telo, je više nego što je bilo ko sanjao, pre samo 25 godina“, dodaje Veissmann. „Dokle god su oni uzeti u umerenim dozama, svi znaci pokazuju da crno vino i zeleni čaj mogu biti najsnažnija “ Zdrava hrana „koju znamo“.

Izvor: zdravlje.iz.rs

Podeljeno