Pomozite koži tokom hladnih zimskih dana

Podelite:

Najveći organ kod čoveka je koža. Ona ima jaku važnu ulogu u životu jednog čoveka. Ona nas štiti od spoljnih, štetnih faktora koje utiču na naš organizam. Koža osim zaštite vrši i druge važne uloge za čoveka kao što je: regulisanje toplote, preko živaca prenosi bol i osećaj na  bol, a kroz pore izlučuje štetne materije u  vidu masti i znoja.

thumbLepa i zdrava negovana koža je rezultat dobre i pre svega zdrave ishrane, zatim dobre higijene i brige o koži. Koža je organ koji treba da nas služi do kraja svog života, zato je veoma bitno da joj tokom života pomažete, a ne odmažete u očuvanju.

jabuka_1357761017_670x0Dnevni unos hrane u organizmu ne treba da čine samo masna i veoma kalorična hrana. Jako je važno da svoje telo obradujete vitaminima. Opšte je poznato, da tokom zime ima slabije sunčevih zraka, tako da koža nije u stanju da preko  Sunca dodje do D vitamina koji nam je potreban za čvrstinu kostiju. Pa se zato preporučuje unos ribe u toku sedmice bar jedanput za ručak.

koza-1376295672-10490Koža prekriva celo naše telo, stim što na prirodnim otvorima, koža prelazi u sluzokožu         ( oči, nos, usta, polni organi ).  Koža se razlikuje i po debljini, a ta debljina kože sve zavisi od mesta na telu. Na tabanima i dlanovima koža je najdeblja, jer su najviše izloženi uticaju mehaničkih nadražajima. Na prvi pogled, kada pogledamo kožu čoveka, prvo što uočimo jeste boja kože. Boja kože je različita prema rasi i starosti. U kožu se ubrajaju i njene tvorevine kao što su: dlake, nokti, lojne i znojne žlezde.

images
Vitamini koji su koži potrebni za lep sjaj i glatkoću su C i E. E vitamin je zadužen za borbu protiv bora, dok C vitamin ima ulogu u popravljanju štete izazvanu preteranim izlaganjem suncu. Pored dva pomenuta najvažnija vitamina, nalaze se i vitamin A, Niacin i Biotin.  Vitamni A je zadužen za oporavak kože, Niacin za hidrataciju kože, a Biotin je zadužen za rast kose, noktiju i nalazi se u bananama, riži i jajima.

index

Osim ishrane zdrave, veoma je bitno i od velikog značaja da se radi piling kože. Da se u krevetu nikko ne ide sa šminkom, imati redovna tuširanja kako bi sa kože otklanjali štetne materije koje su na njoj. Jako je bitno da kožća u zimskim danima ne bude suva, jer dolazi do pucanja kože. Korišćenje hidratantnih krema sprečavamo da dodje do toga. Zimske rukavice koje će vas zaštititi od hladnoće i isušivanja, tokom zime su osnovni odevni predmet preko dana. Za sprečavanje ispucalih usana, potrebno je često konzumiranje labele.

36031_stock-photo-beautiful-woman-applauding-balsam-for-lips-care-of-her-lips-110177066shutterstock_110177066

Autor: Ivana Šćekić

Podeljeno