Potrošnja čaja posle 50-te godine povećava rizik od artritisa kod žena

Podelite:

CAJ

U poslednjih deset godina, reumatoidni artritis je doživelo 50 odsto više žena, skočivši sa 36,4% na 100.000 u 1995 na 54% na 100.000 u 2005. Ovo u prevodu znači da je sve veći broj žena u potrazi za načinom lečenja kako bi zadržale normalno stanje organizma.

Reumatoidni artritis (RA) je upalna bolest koja utiče na ceo sistem organizma. RA izaziva bol, ukočenost, oticanje i gubitak pokreta u zglobovima. To je auto-imuna bolest u kojoj imuni sistem osobe napada tkivo zglobova, nazvano sinovium, uzrokujući upalu tkiva i oticanje.

Iako postoje lekovi kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), kao i prirodni dodatci, na tržištu koje mogu biti od pomoći, ishrane i vežbe mogu biti jednako važne, kako u prevenciji, tako i ublažavanju efekata artritisa.

Rezultati iz nedavnih studija u SAD sa Univerziteta u Džordžtaunu pokazala su da konzumiranje čaja podiže rizik od RA u post-menopauzi. Istraživači su proučavali više od 76.000 žena starosti između 50 i 79 godine i zaključili da konzumiranje čaja, u bilo kom iznosu, povećali šanse za obolevanje od RA za 40 odsto, dok se kod žena koje piju više od četiri šoljice dnevno povećao rizik za 78 odsto . Zanimljivo je to da, kafa nema nikakvog uticaja na razvoj RA u studijskoj grupi.

Rani izveštaji koji dolaze iz EULAR 2010, Godišnjeg kongresa Evropske lige protiv reumatizma- gde je rad predstavljen –su bili da je nejasno za koji tip čaja ili metodu varenja važi ovo pravilo. Crni čaj je tipičan u definicijama i studijama ove vrste, što znači da su zeleni i biljni čajevi verovatno isključeni.

Izvor: zdravlje.iz.rs

Podeljeno