Povratak sifilisa

Podelite:

sifilis

 

Poznate ličnosti, kao što su Frederik Šopen, Hajnrih Hajne, Šarl Bodler, Fridrih Niče – imale su sifilis, bolest sa mnogo lica i mnogo imena: francuska bolest, zaraza pohote i kameleon medicine. 

Sifilis je zarazna bolest. Dugo vremena se činilo da pripada prošlosti. Međutim, 2011. u Institutu Robert Koh gde se zarazne bolesti u Nemačkoj proučavaju i prate – registrovano je 3.700 slučajeva ove polne bolesti. U poređenju sa prethodnom godinom, to je povećanje od skoro 22 odsto. 

„Oko 93 zaraženih odsto su muškarci i od tog procenta većinu čine muškarci koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima. Mnogi od njih imaju polne odnose sa više partnera, pa je rizik od zaraze, za njih mnogo veći“, kaže doktorka Viviane Bremer. 

Isprva deluje bezopasno… 

Zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Treponema pallidum prenosi se uglavnom polnim odnosima. U prvi znake infekcije spada na primer, otok limfnih čvorova na preponama ili ulkusi u području genitalija. Ali oni su obično bezbolni i zato se često ne uzimaju ozbiljno. „Oni sami prođu posle nedelju ili dve, čak i bez lečenja“, kaže profesor Norbert Brokmajer, sa univerzitetske klinike u Bohumu. 

Mnogi misle da je time problem rešen. „Međutim bacil sifilisa ne ulazi u organizam samo preko genitalija. Isto važi i za oralni seks, pa tako u usnoj duplji, u grlu ili na ustima, na jeziku mogu da se pojave mali čirevi“, kaže Brokmajer, koji je i predsednik nemačkog društva za polno prenosive bolesti. 

Bolest koja nailazi u talasima 

Penicilin je bio i ostao najbolji lek protiv sifilisa. Ako je zaraza otkrivena u ranom stadijumu, dovoljna je jedna injekcija. Ako se ne leči odmah, ostaje zarazna i napreduje po fazama. Može izazvati osip po celom telu, čak i na tabanima i dlanovima. 

Čak i decenijama posle infekcije, bolest može doći u takozvanu tercijarnu fazu: izaziva oštećenja krvnih sudova, čireve, upalu vidnog nerva, pa sve do po život opasnih unutrašnjeg krvarenja. 

U četvrtom stadijumu sifilis postaje okrutna bolest – izazivajući halucinacije, demenciju, paralizu. Ove kasne posledice mogu čak dovesti i do smrti. 

Polno prenosive bolesti 

Sifilis može uspešno da se leči čak i u kasnijim fazama. Ranije je ova zaraza bila kao danas HIV – zaraženi je morao da se nosi sa njom celog života. 

Međutim, za razliku od side, kondomi samo delimično štite od sifilisa, jer bakterije mogu da uđu u organizam i kroz male pukotine na koži ili netaknutu sluzokužu, i da se zatim šire po celom telu. 

„Zbog toga ne treba da nas čudi to što se broj infekcija HIV-om smanjuje, dok istovremeno raste broj zaraženih sifilisom i drugim seksualno prenosivim bolestima “, dodaje Brokmajer. 

Izvor: B92.net

Podeljeno