Praznična trpeza – kalorijska bomba

Podelite:

U vreme praznika jelu i piću teško je odoleti, a praznične trpeze pretvaraju se u prave festivale hrane, koji mogu da izazovu ozbiljne zdarvstvene probleme. Kako izdržati praznični udar na želudac, kada se samo tokom nekoliko dana u organizam unese i više od 10 000 kalorija?

trpeza Podvarak, sarme, pečenja, ukusni su i nezaobilazni specijaliteti nacionalne kuhinje. Ipak svečarska trpeza prebogata je masnoćama i predstavlja pravu kalorijsku bombu. Naš organizam sam proizvodi dve trećine potrebnog holesterola, a da bi normalno funkcionisao odraslom čoveku je dnevno potebno još samo 200 miligrama da unese hranom.

„Jedno jaje sadrži 270 miligrama holesterola. Dakle dnevna potreba za holesterolom za odraslog coveka koji normalno radi i funkcionise je svega jedno jaje dnevno 6:238:29 Naravno da taj višak holesterola koji unesemo organizam pokušava da ga se oslobodi tako sto ga taloži na druga mesta gde ga inace ne bi trebalo da bude. Prvo gde se taloži su krvni sudovi“ kaže za B92 Katarina Lalić, Šef Centra za lečenje holesterola, Instituta za endokrinologiju KCS.

Od velike količine masnoća pate i jetra, želudac, gušterača, protok krvi se usporava, raste krvni pritisak i srce je ugroženo.

„Nisam vodio računa o tome šta jedem, kako jedem. Godinama sam imao povišen holesterol i doktori su mi govorili da je to malo povećan holesterol i ja nisam obracao pažnju a onda sam doživeo infark.“ objašnjava jedan pacijent.

A kada se uz masnu hranu i žestoka pića dodaju torte, kolači, pite, naglo rastu i trigliceridi.

„To je osnov nastanka infarkta, šloga, angine pektoris, zapušenja krvnih sudova i oštećenja ciljnih organa od toga“ dodaje dr Katarina Lalić.

Praznično preterivanje u shrani ugrožava život bolesnima i šteti zdravima. U Srbiji raste broj muškaraca mlađih od 35 godina koji moraju da uzimaju lekove za probavu. A lekari kažu da bi se u praznicima bezbrižno moglo uživati uz više voća i svežih salata. Morska riba sadrži svega 50 miligrama holesterola, a maslinovo ulje ga uopšte nema.

Izvor: B92.net

 

Podeljeno