PRDEŽ-DIJAGNOSTIKA: Evo kako gasovi mogu da otkriju da li imate rak ili neku drugu bolest!

Foto-ilustracija: Foter/DaveAustria.com
Podelite:

Verovali ili ne, ali gasovi koji nastaju u našim crevima mogu mnogo da nam otkriju o zdravlju našeg sistema za varenje. Međutim, pošto je lekarima do sada bilo veoma nezgodno da proučavaju miris i sastav prdeža, izmišljena je pilula koja može mnogo da im olakša stvar

Foto-ilustracija: Foter/DaveAustria.com

Foto-ilustracija: Foter/DaveAustria.com

Naučnici veruju da gasovi koje ispušta naše telo mogu da nam otkriju postojanje čitavog niza bolesti, kao što su to na primer rak debelog creva ili sindrom iritabilnog kolona, ali i razni drugi problemi kao što su alergije na hranu i drugi poremećaji ishrane.

No, analize poput “njuškanja” ljudskog prdeža ili proučavanje izmeta pokazale su se kao nedovoljno pouzdane, a pritom su ivrlo neprijatne medicinaru koji ih izvodi. Sada je australijski elektroinženjer Kuroš Kalantar-Zadeh došao do čak dve efikasne metode. U pitanju su fekalna fermentacija i “gas-sensing” kapsule.

Fekalna fermentacija svodi se na inkubaciju fecesa u uslovima sličnim kakve ima u debelom crevu. Drugim rečima, kašika izmeta se stavi u teglicu i poklopi poklopcem koji sadrži specijalno dizajniran senzor. On detektuje svaki molekul koji ispari unutar tegle i putem aplikacije za mobilni telefon šalje informacije koje lekarima mogu biti od koristi.

Foto: Nam HA/RMIT

Foto: Nam HA/RMIT

Takođe, Kalantar-Zadehov tim s Kraljevskog instituta u Melburnu osmislio je i specijalnu pilulu koja ima moć da snima situaciju bukvalno “sa lica mesta”, iz samih naših creva. Jedna kapsulica, veličine 10 milimetara, proguta se, a kad se sjuri kroz digestivni trakt i stigne do creva, počinje njena misija. Ona senzorima detektuje sva isparenja u crevima i bežičnim putem šalje informaciju lekaru.

Foto-ilustracija: OnlyHDWallpapers.com

Foto-ilustracija: OnlyHDWallpapers.com

Pritom je u pitanju nimalo skupa metoda, pošto bi ova dijagnostička pilula koštala manje od 1000 dinara, a pritom je za pacijenta minimalno mučna, za razliku od kolonoskopije.

– Mi znamo da crevni mikroorganizmi kao produkt svog metabolizma proizvode gasove, ali veoma malo znamo o tome kako čitav taj proces utiče na naše zdravlje. Sada imamo mogućnost da precizno izmerimo njihovo oslobađanje, a samim tim i da spoznamo kako hrana koju jedemo utiče na celokupan proces varenja, ali i da do tančina izučimo sve gastrointestinalne bolesti – rekao je profesor Kalantar-Zadeh.

(eKlinika.rs/Telegraf.rs)

Podeljeno