Prehlada kod beba – kada otići kod doktora?

Podelite:

Prehlade su uobičajene za bebe, pogotovo u jesenjem periodu, iz razloga što im imuni sistem nije razvijen, a okružene su starijom decom i odraslima. Beba se u proseku razboli i do nekoliko puta godišnje.

6648_dete-foto--Dreamstime_630x0

Temperatura koja dostigne 38 je znak da treba otići lekaruKada otići lekaru i kako detetu olakšati tegobe savetuje pedijatar Milica Kotlajić:

– Prehlada u ovom uzrastu nije pojava za sebe, ona je obavezno okidač virusne ili bakterijske infekcije, i u tom smislu je treba tretirati.
Lečenje podrazumeva odlazak pedijatru, sprovođenje propisane terapije, davanje dosta tečnosti.

TEMPERATURA

Tek kad pređe 38 stepeni treba početi sa skidanjem. Obično se prepisuju eferalgan, panadol, pa i brufen ako prethodni ne pomažu. Važno je dozirati lekove po upustvu, davati bebi slane supice, da dopuni telo elektrolitima.

ZAPUŠEN NOS

Nije potrebno reagovati na prve znake zapušenog nosa, može se sačekati dan ili dva. Za to vreme čistiti ga fiziološkim rastvorom. Pri pregledu je obavezno prekontrolisati i uši za svaki slučaj.

Prehlada kod beba traje nekoliko dana, s tim što su manje (do tri meseca) osetljivije, i obavezno ih treba odvesti lekaru. Vremenom, roditelj uz konsultaciju pedijatra nauči kada bebu treba odvesti na pregled, a u kojim situacijama je dovoljna i kućna terapija.

Izvor: Mamin kutak.rs

Podeljeno