PREVARA Zdrave pahuljice pune „bele smrti“

Podelite:

Sa pakovanja žitarica vrište poruke o količini vitamina. Nutricionisti smatraju da bi ovi proizvodi zbog količine šećera trebalo da se nalaze među slatkišima, a ne na policama zdrave hrane.

Nijedan roditelj ne bi dozvolio detetu da za doručak pojede celu čokoladu. Ipak, skoro će svaki deci umutiti porciju „čokolina“, koji u 100 grama sadrži 45 grama šećera, samo dva grama manje nego 90 grama čokolade. Zato nutricionisti savetuju kupcima da ozbiljno čitaju šta piše na etiketi, i to na onoj koja se nalazi na poleđini kutije.

Samo jedan pogled na deklaraciju pokazaće vam da uglavnom sve pahuljice sadrže između 20 i 30 grama šećera na 100 grama proizvoda, odnosno četiri-pet kašičica šećera. Tokom prerade žitarica nestaju mnoge njihove hranljive materije, a naduvani proizvod je ukusan koliko i listovi novinskog papira. Kako bi imale dobar ukus, dodaje im se šećer.
Branka Mirković, nutricionista, smatra da većina industrijskih žitarica, upravo zbog toga, nisu poželjan doručak.

– Tu modu smo pokupili sa televizije, iz filmova i reklama i to je za decu postala čarolija. Ali, što je hrana više industrijski obrađena, to ona sadrži više veštačkih sastojaka koje ne razumemo, a da bi se deci svidele žitarice, u njih se stavlja mnogo šećera Šećer nam oduzima sve vitamine, minerale, i gvožđe – kaže Mirković.
Uprkos tome, pahuljice se u prodavnicama nalaze na policama sa zdravom hranom. Takvi proizvodi imaju odličnu prodaju, a nju dodatno podstiču marketinške agencije koje ističu samo dobre strane, osobito ako su proizvodu dodani vitamini i minerali. Mirkovićeva napominje da je ista situacija sa ovsenim kašama.
– Ovsene pahuljice moraju da se skuvaju, nikako da se preliju vodom, jer na taj način ne mogu da se razlože u želucu i crevima i daju organizmu ono zbog čega ih i jedemo – kaže ona, i dodaje da bi oni koji se opredele za tu vrstu doručka trebalo da uzmu obične žitarice i da dodaju med i suvo voće.
Za odrasle kupce proizvođači su osmislili slogan „sa niskim udelom masnoća”, što zrna bilo koje žitarice i jesu po samoj svojoj prirodi. Ipak, uz pomoć ove dimne zavese skreće se pažnja sa velike količine dodatog šećera i soli, koji se nalaze i u žitaricama koje u nazivu nose reč “fitnes”.

Zagovornici zdrave ishrane slikovito nazivaju belo brašno, ulje, kuhinjsku so i beli šećer – „četiri bele smrti“.

Izvor: Zena.Blic.rs / Autor: Gorica Avalić | 09. 02. 2015. – 10:34h | Foto: Grafički studio Blica

Podeljeno