Prirodni lekovi protiv lakših problema

Podelite:

IZVOR: NOVOSTI.RS, Ž.P.

Protiv glavobolje šoljica jake crne kafe sa malo limunovog soka, za upalu grla biljne tablete na bazi eukaliptusa, nane …

lekovi

Lakše zdravstvene tegobe ne moraju uvek da se ublažavaju isključivo lekovima. Ponekad je dovoljno upotrebiti neku namirnicu, preporučuju zagovornici narodne medicine.

Protiv glavobolje u začetku preporučuje se stari oprobani lek u vidu šoljice jake crne kafe sa malo limunovog soka. Ovako spremljen napitak poboljšava prokrvljenost krvnih sudova u glavi i glavobolju saseca u korenu. Istu delotvornost postiže i masaža kružnim pokretima čela i slepoočnica, pod uslovom da se utrljava eterično ulje nane ili kineska tigrova mast.

Za upalu i bolove u grlu predlažu biljne tablete na bazi eukaliptusa, nane ili islandskog lišaja. Ove tablete smiruju upalu sluzokože grla i usne duplje, a istovremeno su delotvorne i za bolove u grlu kao i promuklost.

Na akutne bolove u grlu blagotvorno deluje i grgljanje toplog čaja od kamilice i žalfije na svaka dva sata. Razređena tinktura mirisne smole takođe se pokazala dobrom za ublažavanje bolova u grlu. I tradicionalno inhaliranje kamilicom uklanja bolove u grlu.

Dovoljno je glavu prekrivenu velikim peškirom nagnuti nad posudom sa vrućim čajem od kamilice i duboku udisati lekovitu paru. Mlaka desetominutna kupka sa ekstraktom kleke neposredno pre odlaska u krevet, takođe ublažava otečenost sluzokože grla i pospešuje zdrav san.

Protiv nadražajnog kašlja savetuje se sirup od majčine dušice. Istovremeno, mazanje grudi i leđa sa mastima na bazi eukaliptusa, ruzmarina i terpentina takođe deluje blagotvorno na ublažavanje nadražajnog kašlja, ali i kašlja koji je posledica prehlade.

Ovo se odnosi na osobe koje muči nadražajni kašalj i kada nisu prehlađene. Razlozi za to se najčešće kriju u genetskoj predispoziciji, zahvaljujući kojoj već imaju preosetljivu sluzokožu ili su pušači.

Za pročišćavanje nosa – važno je da unosite više tečnosti nego što to uobičajeno činite. Ispiranje nosa sprejevima sa morskom vodom ili slanim rastvorom je drugi važan korak u olakšavanju rada disajnih puteva. Ako je prehlada u početnom stadijumu, terapija visokim dozama ehinaceje ublažiće simptome i ubrzati izlečenje. I unos dovoljnih količina vitamina C važan za jačanje odbrambenog sistema tokom oporavka. Prave riznice ovog vitamina su južno voće, kivi, paprika, čaj od šipka.

Protiv menstrualnih tegoba u biljnim apotekama postoje već gotove čajne mešavine za njihovo ublažavanje. Narodni lekari savetuju da ih preventivno koristite poslednje sedmice pre početka menstruacije. U toj nedelji svakoga dana pijte dve do tri šoljice čaja od hajdučke trave i matičnjaka u podjednakoj srazmeri. Za bolove u krsnom delu leđa i stomaku koji su praćeni grčevima, preporučuje se čaj od nane i matičnjaka. Umirujući efekat ima i kružno masiranje stomaka, kao i leđa uljem od kantariona. Prilikom masiranja leđa, pokreti treba da idu od mesta gde su bubrezi prema krstima.

Za otečene noge i osećaj težine posle napornog dana, preporučuje se masaža rakijom radi uspostavljanja bolje cirkulacije. Ovo se posebno odnosi na žene koje su zbog slabije muskulature sklonije ovakvim problemima. Zbog urođene slabosti vezivnog tkiva i izostanka fizičke aktivnosti, cirkulacija krvi postaje problematična, naročito ako se tokom dana mnogo vremena provodi na nogama. Ako se nešto na vreme ne preduzme dolazi do zastoja u protoku krvi i pojave bolnih proširenih vena. Osim rakije, dobar je preparat sa ekstraktom divljeg kestena.

Podeljeno